Geschorste Warner houdt zich voorlopig gedeisd

Olga Kroeders

Jack Warner toont voorlopig geen e-mails van FIFA-preses Joseph Blatter. Het geschorste lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond meldde dat gisteren op Trinidad. Warner dreigde met een 'voetbaltsunami' na zijn tijdelijke uitsluiting vanwege mogelijke betrokkenheid bij een omkoopschandaal rond de presidentsverkiezingen van de FIFA.

Warner publiceerde al delen van een e-mail van secretaris-generaal Jérôme Valcke die de FIFA in diskrediet brachten. Op basis van juridisch advies besloot de minister van Werk en Transport van Trinidad voorlopig geen nieuwe openbaringen te doen. De e-mail van Blatter zou aantonen dat er al een onderzoek naar omkoping gaande was voordat alles in de openbaarheid kwam.

De FIFA heeft Freeh Group International, het onderzoeksbureau van oud-FBI-directeur Louis Freeh, in de hand genomen om de situatie te onderzoeken. Het bureau werkt onder directe supervisie van de ethische commissie van de FIFA, die Blatter eerder vrijpleitte van kennis met betrekking tot omkooppraktijken.

Warner en Mohamed bin Hammam, preses van de Aziatische voetbalbond AFC, werden wel geschorst door de ethische commissie van de FIFA na beschuldigingen van omkoping. Het duo zou Caribische voetbalbobo's 40 duizend dollar per persoon hebben geboden om op de Qatarees te stemmen tijdens de presidentsverkiezingen van de FIFA.

Bin Hammam trok zijn kandidaatstelling voor het presesschap enkele uren voordat hij door de ethische commissie zou worden gehoord in. Blatter werd op 1 juni tijdens het FIFA-congres herkozen als voorzitter, bij afwezigheid van een tegenstrever.