Cruijff: "Topvoetbal in handen van topspelers"

Peterselieman

Johan Cruijff wil oud-voetballers opleiden zodat zij meer inspraak krijgen op bestuurlijk niveau binnen profclubs. UEFA-preses Michel Platini heeft hier al met de 64-jarige Amsterdammer over gesproken en zit 'helemaal op dezelfde golflengte'. Dat meldt de eeuwige nummer 14 maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

Cruijff wil in de toekomst oud-spelers laten studeren, zodat voetbalkennis gecombineerd wordt met bestuurlijke inhoud. "Ik kan me niet voorstellen, dat wanneer je twintig man een opleiding laat volgen, niet een man of vijf boven komen drijven die op bestuurlijk niveau voor de club van waarde kunnen zijn."

Volgens Cruijff is het momenteel 'onmogelijk spijkers met koppen te slaan' bij Ajax. De club is niet eens in staat een jeugdspeler te contracteren vanwege de vertragingstactieken van de reeds opgestapte raad van commissarissen en directie. "Elke keer komen ze weer met iets, waardoor wij spitsroeden moeten lopen."

De ledenraad van Ajax kiest vanavond een nieuwe raad van commissarissen, waarna de club vijf weken moet wachten om nieuw beleid uit te mogen voeren. Cruijff: "Duidelijk is dat dit nooit meer mag gebeuren. Daarom gaat iedereen richting de toekomst meteen zijn verantwoordelijkheid nemen. Ajax moet oud-spelers opleiden voor functies binnen de club. Dit geldt niet alleen voor Ajax, maar ook voor de rest van het profvoetbal."