Mosley tegen F1-race in Bahrein

Peterselieman

Voormalig FIA-president Max Mosley is niet blij dat de Grand Prix van Bahrein nog dit jaar terugkeert op de Formule 1-kalender. De Brit vindt dat de sport te veel als politiek machtsmiddel gebruikt wordt, terwijl het zich juist afzijdig van politieke zaken zou moeten houden.

"Sportfederaties moeten soms negeren dat er in bepaalde landen mensenrechten worden geschonden," zei Mosley in zijn column in de Daily Telegraph. "Als je een hoge standaard zou hanteren, zou je veel landen uit de internationale sport moeten weren, waaronder een erg belangrijke bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk. Ook is het lastig te bepalen waar de grens precies ligt, als je niet de allerhoogste standaard zou hanteren, en verder is het niet aan de sport om politiek te bedrijven."

Omdat de Formule 1 nu in Bahrein wel voor politieke doeleinden wordt gebruikt is het volgens Mosley niet verstandig om naar het koninkrijk af te reizen. "Waarom is dit anders dan rijden in een ander land waar mensen onderdrukt worden, arm worden gehouden en worden veroordeeld zonder eerlijk proces?"

"Omdat in Bahrein het evenement door de onderdrukkende regering wordt gebruikt om haar acties te camoufleren. Mocht de sport deze rol accepteren, is het niets anders dan een pion van de regering. De Formule 1 zou dan de verantwoordelijk van de regering delen," zei Mosley. "De beslissing om de race te houden is een foute en zal niet worden vergeten. Mocht de beslissing niet worden teruggedraaid, zal de Formule 1 hier uiteindelijk voor moeten betalen."