Brazilië op oorlogssterkte tegen gehavend Oranje

donroyco

De Braziliaanse bondscoach Mano Menezes heeft zijn opstelling bekendgemaakt voor het oefenduel met het Nederlands elftal. Menezes is met de Seleção in voorbereiding op de Copa America in Argentinië en stelt zijn sterkste elftal op tegen Nederland. Mogelijk spelen revanchegevoelens een rol bij de Brazilianen, die op het afgelopen WK door Oranje werden uitgeschakeld. Van dat team spelen slechts vier spelers.

De grote afwezige in het team van Brazilië is AC Milan-spits Alexandre Pato. De aanvaller is nog niet volledig hersteld van een schouderblessure. Zijn plaats wordt ingenomen door Fred, die in het verleden door Feyenoord afgetest werd en later enige tijd voor Olympique Lyon uitkwam.

Júlio Cesar, Dani Alves, Lúcio en Robinho zijn de enige spelers die ook meespeelden in de verloren kwartfinale in Port Elizabeth (2-1). Júlio Cesar en Robinho waren destijds hoofdrolspelers. De doelman ging in de fout bij de gelijkmaker van Wesley Sneijder en Robinho scoorde de 0-1.

Aan de andere kant heeft bondscoach Bert van Marwijk een basisplaats ingeruimd voor Kevin Strootman (FC Utrecht). De middenvelder begint volgens Voetbal International voor het eerst in de basis sinds hij voor het eerst werd opgeroepen voor Oranje. Strootman mocht eerder twee keer invallen. Doelman Tim Krul maakt ook net als de middenvelder van Utrecht voor het eerst zijn opwachting in de basis.

Arjen Robben keert na bijna een jaar terug in de ploeg van Van Marwijk. De aanvaller van Bayern München kwam in de verloren WK-finale tegen Spanje voor het laatst in actie voor het Nederlands elftal. Sindsdien kampte de blessuregevoelige Robben met een mysterieuze hamstringblessure.

Van Marwijk heeft geen plek ingeruimd voor Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Schalke 04 moet plaatsmaken voor Robin van Persie ondanks zijn indrukwekkende cijfers in de EK-kwalificatie. De plek van de afwezige Wesley Sneijder wordt ingevuld door Barcelona-speler Ibrahim Afellay.



Opstellingen Brazilië en Nederland:

Brazilië: Júlio Cesar; Dani Alves, Lúcio, Thiago Silva, Santos; Elano, Lucas, Ramires; Neymar, Robinho en Fred.

Nederland: Krul; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen en Pieters; De Jong en Strootman; Robben, Afellay en Kuijt; Van Persie.