'Ajax nooit meer huldigen op Museumplein'

Redactie

Huldigingen van Ajax moeten in Amsterdam nooit meer op het Museumplein plaatsvinden. De ArenA en omgeving zijn daarvoor beter toegerust. Dat zeggen politie en veiligheidsdeskundigen zaterdag in Het Parool, dat een reconstructie maakte van de huldiging van de landskampioen op 15 mei.

De deskundigen vinden dat het Museumplein maar in beperkte mate geschikt te maken is voor een huldiging. Bij de ArenA is wel voldoende ruimte, kunnen bezoekersstromen beter worden gecontroleerd en staan geen musea die beschadigd kunnen worden.

De gemeente verwachtte dat er 50.000 mensen op de huldiging zouden afkomen. Dat werden er 100.000. Grote groepen zorgden onder invloed van drank en drugs voor problemen. Volgens de deskundigen was het puur geluk dat er geen grote ongelukken gebeurden. Raddraaiers richtten voor tonnen schade aan het Stedelijk Museum en het Van Goghmuseum aan.

Doordat het Museumplein is ingesloten door bebouwing kon geen mobiele eenheid worden ingezet. Dan zouden er mensen in de verdrukking zijn gekomen. De politie beperkte zich op 15 mei daarom tot het 'beheersen van de massa'. De politie verrichte rond de huldiging 64 aanhoudingen.


'Ajax nooit meer huldigen op Museumplein' (Foto: Novum)