Drastische ingrepen zorg Friesland door verzekeraar

Redactie

Zorgverzekeraar De Friesland gooit alle medische voorzieningen in de provincie Friesland overhoop. Zo kunnen vrouwen daardoor straks niet meer in alle vijf de Friese ziekenhuizen bevallen en kunnen sommige kankerpatiënten nog maar naar één ziekenhuis. Ook blijven niet alle intensive care en eerste hulpafdelingen open, schrijft NRC Handelsblad.

Het is volgens de krant voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo drastisch ingrijpt in de dagelijkse praktijk van ziekenhuizen. De plannen gaan bijvoorbeeld veel verder dan die van concurrent CZ. Die besloot deze week dat een aantal ziekenhuizen geen contract meer krijgen voor blaasverwijderingen.

De Friesland stelt in een notitie wel zoveel mogelijk samen te willen werken met ziekenhuizen. Maar 'waar samenwerking niet mogelijk is' baseert de verzekeraar zich op 'de eigen verantwoordelijkheid bij de inkoop van zorg'.

De Friesland is de vierde zorgverzekeraar van het land en kreeg deze week toestemming van mededingingsautoriteit NMa voor een fusie met Achmea, de grootste verzekeraar.