'Strenger regime voor lastige gevangene'

Redactie

Gevangenen die niet meewerken krijgen het moeilijker in de gevangenis. Voor gedetineerden die zich niet gedragen gaat het strengste regime gelden, voor brave gevangenen liggen juist extra privileges in het verschiet. Dat zegt staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) in een interview in de Volkskrant.

De kern van de nieuwe aanpak wordt dat gevangenen niet meer worden geholpen als ze het niet verdienen. "Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid", zegt Teeven. "Wij willen laten zien dat mensen in de gevangenis een poging hebben gedaan hun leven te beteren. Maar dat er ook mensen zijn die geen enkele poging doen."

Veelplegers moeten volgens Teeven automatisch het strengste regime krijgen. Het is volgens hem niet verantwoord te blijven investeren in mensen die vier of vijf keer achtereen in de cel belanden. Ook daders van zware gewelds- en zedendelicten krijgen automatische minder luxe.

Gedetineerden die wel hun best doen kunnen rekenen op extra vrijheden en rechten. Zo mogen ze bijvoorbeeld vaker luchten of kunnen ze een opleiding verdienen met goed gedrag.

Teeven wil de nieuwe regels aan het einde van dit jaar invoeren. Nu kan een gevangene ook al gestraft worden voor slecht gedrag, maar dit gebeurt niet systematisch.


'Strenger regime voor lastige gevangene' (Foto: Novum)