Bahrein grijpt hard in bij protesten

Redactie

De Bahreinse politie heeft vrijdag, twee dagen na het opheffen van de noodtoestand, traangas en rubberen kogels ingezet tegen demonstranten in de hoofdstad Manamah. Dat hebben ooggetuigen gemeld. De betogers waren op weg naar het Parelplein, het epicentrum van de demonstraties tegen de regering eerder dit jaar.

De Bahreinse regering hief woensdag de noodtoestand in het land op. Tanks en militairen trokken zich terug uit Manamah, maar de autoriteiten waarschuwden dat er nog steeds even hard wordt opgetreden tegen antiregeringsdemonstranten. Desondanks riep de oppositie op tot nieuwe protesten. Dergelijke oproepen waren niet meer gedaan sinds het kamp van de demonstranten op het Parelplein in maart hardhandig werd ontmanteld door het leger.

Ondanks de veiligheidsmaatregelen van het regime in en rondom Manamah gingen honderden aanhangers van de oppositie vrijdag de straat op met als doel het Parelplein te bereiken.

"In plaats van rechten is iedere familie een politieke gevangene rijker", zei Nabeel Rajab, hoofd van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten. "Dacht de regering nou echt dat iedereen thuis zou blijven? Na drie maanden militair bewind is de crisis alleen maar dieper. Elk gezin heeft geleden toen het leger werd ingezet om een politiek probleem op te lossen."

De soennitische monarchie in Bahrein trad vanaf het begin van de protesten hard op tegen de overwegend sjiitische betogers. Een troepenmacht van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) onder leiding van Saudi-Arabië trok op uitnodiging van de regering van Bahrein het land binnen om de opstand te kop in te drukken. Honderden demonstranten zijn gearresteerd en veroordeeld in een speciaal voor hen opgezette rechtbank. Twee betogers kregen de doodstraf.


Bahrein grijpt hard in bij protesten (Foto: Novum)