Meisjes verdacht van kinderhandel in Nigeria

Thom Puiman (Juicyhil)

Tientallen zwangere tieners in Nigeria worden wellicht aangeklaagd voor kinderhandel. De zwangere meisjes worden ervan verdacht hun nog niet geboren kinderen te hebben willen verkopen aan een netwerk van kinderhandelaars in het zuidoosten van het land.

Bij een inval in een illegale kliniek in Aba in de staat Abia werden zaterdag 32 meisjes tussen 15 en 18 jaar oud gearresteerd, aldus de politie donderdag. De politie gelooft dat de baby's bestemd waren om elders in Nigeria verhandeld te worden.

De aanstaande tienermoeders zijn aangehouden bij de Cross Foundation, lokaal beter bekend als de Heda-kliniek. De directeur van de kliniek is ook gearresteerd. De politie verdenkt hem ervan baby's van tienermoeders te kopen en met flinke winst door te verkopen aan kinderloze stellen in Nigeria. Hij ontkent de beschuldigingen en zegt een vrijwilliger te zijn die de ongewenste kinderen ter wereld brengt en vervolgens in weeshuizen plaatst.

"Een van de meisjes heeft ons verteld dat de moeders hun kind voor 160 tot 190 dollar verkopen", zei politiechef Bala Hassan. Deze kinderen kunnen vervolgens voor omgerekend ruim 4400 euro verkocht worden, zei Arinze Orakwe, woordvoerder voor het Nationaal Agentschap voor de Bestrijding van Mensenhandel (NAPTP). De voorkeur gaat uit naar jongetjes, omdat zij volgens de lokale gebruiken land kunnen erven.

Abortus is illegaal in Nigeria, en het zuidoosten van het land is overwegend katholiek. Op kinderhandel staat een gevangenisstraf van veertien jaar tot levenslang. De meisjes zijn ondergebracht in een tehuis van het NAPTP en worden daar ondervraagd. De autoriteiten vermoeden dat de meisjes zwanger zijn van hun vriendjes, maar er wordt ook onderzocht of een deel van hen gedwongen is tot hun zwangerschap, of op een andere manier misleid is.

"De markt groeit", aldus Orakwe. "We hebben ontdekt dat sommige tehuizen iemand regelen om een meisje zwanger te maken en de meisjes vervolgens voor een schijntje van hun zogenaamde last afhelpen."