Flinke natuurbrand bij Enschede

Redactie

Bij Enschede woedt een flinke natuurbrand. Het gaat om een gebied vlak bij de Duitse grens in het buitengebied van de Twentse gemeente, zegt een woordvoerder van de brandweer. Duitse brandweerlieden helpen bij de bestrijding van de brand en er is een blushelikopter opgeroepen.

Toen de eerste melding over de brand in natuurgebied Aamsveen binnenkwam bij de brandweer stond een gebied ter grootte van een voetbalveld in brand. "We weten niet hoe groot het gebied nu is, maar de brand breidt zich snel uit", zegt een brandweerzegsvrouw.

Bij de brand komt veel rook vrij. Er is geen bebouwing in de directe nabijheid.

De afgelopen tijd nam het risico op natuurbranden af, maar door de aanhoudende droogte en het warme weer van de afgelopen dagen neemt de kans op branden weer toe. In de regio Noord-Limburg is inmiddels weer code oranje van kracht, de alarmfase voor groot brandgevaar.

Bij code oranje houden verkenningsvliegtuigen de situatie in de gaten. Bij brandmeldingen rukt de brandweer uit voorzorg uit met extra materieel.

In Twente is het op een na laagste alarmeringsniveau van kracht. Bij de lichtgroene situatie is waakzaamheid geboden. In veel van de andere regio's die op de site natuurbrandgevaar.nl in de gaten worden gehouden is sprake van code geel. Code rood is nergens van kracht.