"Vertonghen is Ajax ontgroeid"

Jeffrey

Jan Vertonghen heeft bij Ajax nog een contract tot 2013, maar geruchten over een vertrek worden sterker. Oud-collega Virgilio Teixeira denkt dat de Belg toe is aan de volgende stap

Begin 2007 had Jan Vertonghen op negentienjarige leeftijd al drie Eredivisiewedstrijden voor Ajax achter de kiezen, maar werd hij door toenmalig Ajax-trainer Henk ten Cate nog wat te licht bevonden voor het echte werk. Hij speelde de tweede helft van het seizoen 2006/2007 op huurbasis voor RKC Waalwijk, waarmee hij uiteindelijk degradeerde.

Virgilio Teixeira (37) was destijds bezig aan zijn laatste seizoen bij RKC, voordat hij bij ADO zijn loopbaan beëindigde. Hij zag bij RKC zeker geen onzeker Vlaams jongetje binnenkomen. "Hij was toen al overtuigd van wat hij kon en hij heeft zich goed ontwikkeld", zegt Teixeira tegen Goal.com. "Dat halfjaar bij RKC was een goede leerschool voor hem."

"Hij kwam bij ons om ervaring op te doen, zoals meerdere spelers van Ajax destijds", vertelt de oud-verdediger. "Je zag dat hij veel talent had. Hij had een heel goed schot en een goede pass. Dat bewijst hij nu nog steeds. Hij was heel sterk aan de bal. Toen was hij fysiek ook al behoorlijk sterk. Wat je nu ziet, was er toen eigenlijk ook al. Als ervaren speler probeer je zo'n jonge jongen natuurlijk altijd een beetje te testen. Maar er viel niet veel op hem aan te merken. Eigenlijk kwam hij nooit te laat bij bal. Als je hem vergelijkt met Thomas Vermaelen oogde hij misschien wel wat flegmatieker. Die was wat onverzettelijker in zijn spel."

De ontwikkeling van Vertonghen verbaast Teixeira niet. "Hij zei toen al: Volgend jaar speel ik weer bij Ajax, in het eerste. En dat gebeurde", aldus de Hagenaar, die momenteel in het laatste jaar van zijn studie Business Innovation zit en de marketing doet voor sportmerk Stadio. "Je ziet nu dat hij de ervaring van het spelen van wedstrijden op topniveau in zijn bagage heeft. Ik denk dat hij Ajax is ontgroeid. Niet voor niks hebben veel grote clubs interesse. Hij is toe aan stapje hoger. Hij moet wekelijks op topniveau spelen en in Nederland is dat lastig. Ik denk dat hij dat zelf ook wel weet. Hij weet heel goed wat hij wil."