Blatter: "FIFA-piramide wankelt"

Peterselieman

Sepp Blatter heeft het 61e congres van de FIFA gisteravond officieel geopend. Hij deed dat met een waarschuwing voor de leden. De FIFA ligt momenteel meer dan ooit onder vuur. Diverse bobo's worden in verband gebracht met corruptie, wat leidde tot twee schorsingen. Blatter bleef echter buiten schot.

Gisteren waarschuwde de Zwitser de FIFA-leden voor de gevaren waarmee het bestuur van de wereldvoetbalbond momenteel te maken heeft. "De piramide van de FIFA is aan het wankelen", stelde de hij.

Nooit eerder is een bijeenkomst van de FIFA zo spraakmakend geweest. De beschuldigingen over corruptie en omkoping vlogen over en weer. Vandaag wordt Blatter hoogstwaarschijnlijk herkozen als preses. Mohamed bin Hammam, de enige concurrent van Blatter voor de functie als preses, werd door de ethische commissie geschorst.

Vervolgens trok de Qatarees zijn kandidatuur onder protest in. Het leidde er onder meer toe dat de Engelse federatie ertoe FA opriep de verkiezing uit te stellen, maar dat lijkt zonder effect te blijven. De 75-jarige Blatter, die dus een nieuwe ambtstermijn ambieert, verwelkomde 208 afgevaardigden.