Slachtoffer zedenzaak overweegt stap Europees Hof

Redactie

Een slachtoffer in de Amsterdamse zedenzaak overweegt naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen. Aanleiding is een beslissing van de wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank rond een verzoek van verdachte in de zaak Richard van O. om nieuwe rechters, meldt advocaat van het slachtoffer Richard Korver maandag.

Van O. deed het verzoek tot wraking van de rechtbank begin mei. Hij zou vrezen dat de rechtbank hem in de Amsterdamse zedenzaak een grotere rol toedicht dan hij heeft gespeeld. Zo zit hij veel langer vast dan mensen die verdacht worden van vergelijkbare feiten, zo betoogde zijn advocaat.

De partner van hoofdverdachte in de zaak Robert Mikelsons wordt ervan verdacht dat hij een jongen van rond de 15 jaar heeft gedwongen tot ontucht. Ook wordt hij verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno.

Het wrakingsverzoek is vrijdag afgewezen. De wrakingskamer oordeelde dat niet uit de beslissingen van de rechtbank op te merken is dat de rechters vooringenomen zijn richting Van O.

Ook oordeelde de wrakingskamer dat het slachtoffer in de zaak geen woord mocht voeren bij het bespreken van de aangevoerde gronden voor de wraking. Het slachtoffer is volgens de wrakingskamer wel een deelnemer is het strafproces, maar geen procespartij. Korver is het hier niet mee eens. Volgens hem is zijn cliënt wel degelijk een procespartij.