'Wellicht meer steun voor Griekenland'

bennootje

Griekenland krijgt mogelijk nog eens 20 miljard euro aan steun van de eurolanden. Daarnaast kunnen de Grieken nog eens 60 miljard euro ophalen door nieuwe bezuinigingsmaatregelen, zoals de privatisering van staatsbedrijven. Dat heeft Lorenzo Bini Smaghi, lid van het uitvoerend bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), gezegd.

Volgens Smaghi heeft Griekenland tot volgend jaar 60 tot 70 miljard euro nodig. Dat gat kan op twee manieren gevuld worden. Geld van private bedrijven kan opgehaald worden door staatsbedrijven te verkopen en staatsschuldpapieren met een korte looptijd uit te geven. Het overheidsgeld zou van twee kanten moeten komen. Zo'n 20 miljard moet in dat geval van de eurolanden komen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) neemt dan de rest voor zijn rekening, aldus Smaghi.

Het plan 'moet nog verder bestudeerd worden' en er zijn concrete toezeggingen van de Griekse regering nodig over het op orde brengen van de Griekse financiën, zei Smaghi. Griekse politieke partijen waren vorige week echter niet in staat om tot een akkoord te komen over nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

Smaghi wees een herstructurering van de Griekse staatsschuld wederom af. Dit zou volgens hem leiden tot een 'grote economische, sociale en zelfs humanitaire ramp'.

Een van de bedrijven die de Griekse regering wil privatiseren is telecombedrijf OTE. Bij de bank waar de Griekse regering haar belang in OTE aan wil verkopen zijn de medewerkers maandag aan een 24-uursstaking begonnen.

Griekenland ontving vorig jaar al een een financieel reddingspakket ter waarde van 110 miljard euro van de Europese Unie en het IMF. Het lijkt echter niet genoeg om de Griekse economie uit het slop te trekken.