Geen verrassingen bij vergadering KNVB

Olga Kroeders

De vergadering betaald voetbal heeft voor weinig verrassingen gezorgd. Dat meldden KNVB-directeur Bert van Oostveen en bestuursvoorzitter Benk Korthals vanmiddag na afloop van de bijeenkomst in Zeist. Heiko van Staveren, sinds 1989 preses van de licentiecommissie, kondigde zijn vervroegde afscheid aan.

De begroting van de voetbalbond werd geaccordeerd en de samenwerking tussen de KNVB, Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en de Federatie Betaald Voetbal Organisaties werd goedgekeurd.

Ondanks een verwacht positief resultaat van 1,8 miljoen euro kondigde de KNVB een personeelsstop aan. Dit komt volgens Van Oostveen, naast de crisis, door het feit dat dit jaar geen groot toernooi wordt gespeeld. Wanneer het Nederlands elftal zich plaatst voor het Europese Kampioenschap van 2012 loopt het positieve resultaat op richting de vier miljoen euro.

Van Oostveen meldde dat de plannen van een taskforce om excessen in het amateur- en het profvoetbal terug te dringen, worden geaccepteerd. De gedragscode zal daarop worden aangescherpt. Tevens adviseert de werkgroep de maximale strafmaat in het betaald voetbal te verhogen naar tien jaar. Deze straf kan alleen worden opgelegd bij ernstig fysiek en/of verbaal geweld, iets dat zelden voorkomt in het betaalde voetbal. In het najaar worden de plannen verder uitgewerkt.

De clubs uit het betaald voetbal konden zich op een paar punten na vinden in de plannen van de Werkgroep Vermeend, die aanbevelingen deed aan de licentiecommissie van de KNVB. Voor clubs is het moeilijk om een meerjarenbegroting op te stellen en Van Oostveen kan dit begrijpen. "In het betaald voetbal reikt de lange termijn vaak niet verder dan twaalf maanden en dat snap ik. Het is geen probleem."