Noorse schaatsbond schrapt tien kilometer

Peterselieman

De Noorse schaatsbond heeft besloten om bij de allroundkampioenschappen bij de mannen en vrouwen de langste afstanden te schrappen. In plaats daarvan zal er een massastart plaats gaan vinden om zo de sport aantrekkelijker voor het publiek te maken.

"Bij het Noorse allroundkampioenschap zal de competitie bij de vrouwen afgesloten worden met een massastart over iets meer dan vijf kilometer en bij de mannen met een massastart over iets meer dan tien kilometer," zei secretaris-generaal van de Noorse schaatsbond Nils Einar Aas tegen NUsport. Er zullen bij de slotafstand telkens vier schaatsers tegelijk de baan in gaan. "Dit geldt voorlopig alleen voor het kampioenschap van 2012. Wij willen kijken of het aanslaat." Aas verwacht geen problemen met de ISU. "Dit is een beslissing die bij de nationale bonden zelf ligt."

Voormalig olympisch kampioen Ådne Søndrål ziet de maatregel wel zitten. Hij is nu in dienst van de Noorse televisie. "Een massastart betekent meer spektakel en dat is precies wat het langebaanschaatsen nodig heeft. Alleen in Nederland is er echt interesse in het schaatsen. Er moet verandering komen. Wij merken dat er steeds minder kijkers afstemmen op het langebaanschaatsen en het publiek wordt ook nog eens steeds ouder. Daarnaast zijn er in Noorwegen ook nog eens veel andere populaire wintersporten. Schaatsen is als product gewoon niet goed genoeg meer."

De oud-schaatser zegt dat de televisie een rol heeft gespeeld in het besluit van de Noorse schaatsbond. "Ik weet dat de bond tot 2013 de tijd heeft gekregen om de sport aantrekkelijker te maken. Anders stopt de tv met liveregistratie van het schaatsen en worden enkel op het tweede of het derde kanaal korte samenvattingen uitgezonden."