Onterecht van moord verdachte zakenman eist geld

Redactie

De ten onrechte van moord verdachte vastgoedhandelaar Chris Kraypoel eist een schadevergoeding van het Openbaar Ministerie (OM). Door de verdenking lieten zakenpartners hem vallen, zegt hij maandag in een interview met de Volkskrant. Het zou hem miljoenen hebben gekost.

Kraypoel werd een half jaar verdacht van betrokkenheid bij de moord op zijn zakenrelatie Peter Petersen, maar werd onlangs van alle blaam gezuiverd. Petersen, ook bekend als Dikke Peter, werd in 2009 doodgeschoten in zijn BMW in Bussum. Hij bleek zaken te hebben gedaan met de vastgoedhandelaren Willem Endstra en Kees Houtman, die ook zijn geliquideerd.

Kraypoel had het slachtoffer op de ochtend van de moord nog gesproken. Een jaar later werd hij opgepakt voor betrokkenheid bij de moord en witwassen. Door de moordverdenking veranderde Kraypoel in een 'paria', zegt hij in de krant. Hij zou nooit hebben doorgevraagd over de zaken die Petersen met criminelen deed. "Plat gezegd was ik vooral geïnteresseerd in zijn onroerend goed."

In april beval de rechter het moordonderzoek stop te zetten omdat er geen bewijs is, maar de voormalige verdenking werkt volgens Kraypoel nog wel door. Het OM zegt dat er genoeg reden was om Kraypoel als verdachte te zien. Er zou onderzoek nodig zijn geweest om de verdenking te ontkrachten.

De zakenman wordt nog wel verdacht van witwassen, maar dat is volgens hem ook onterecht. In het interview zegt hij dat hij veel handelde in panden waar banken of de Belastingdienst graag vanaf wilden. Het ging volgens de krant om panden met failliete of mogelijk criminele eigenaars. Zo kocht hij de sportschool in Kerkrade waar een oud-marinier in 2003 leden van zijn schoonfamilie doodschoot.