NMa: Geen prijsafspraken hypotheken

Redactie

Er zijn geen aanwijzingen dat banken prijsafspraken hebben gemaakt om meer te verdienen aan hypotheken. Dat meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandag na onderzoek.

De kartelwaakhond stelde het onderzoek in naar aanleiding van de historisch hoge marges op hypotheken in Nederland na de kredietcrisis. Het afsluiten van een hypotheek in Nederland zou sinds halverwege vorig jaar duurder zijn geworden dan in de buurlanden en Frankrijk. De banken zijn er meer aan gaan verdienen.

Volgens de NMa zaten de marges begin dit jaar weer op het niveau van voor de kredietcrisis. Dat heeft onder meer te maken met een toename van de concurrentie. De buitenlandse banken hebben marktaandeel gewonnen en verzekeraars concurreren meer met de grote banken, die bijna drie kwart van de hypotheekmarkt in handen hebben.

Ondanks dat de marges zijn gedaald, ziet de NMa ruimte voor verbetering. Zo blijken hypotheekverstrekkers consumenten pas laat te informeren over het aflopen van de rentevaste periode. Daardoor hebben consumenten minder tijd om bij andere aanbieders te kijken.


NMa: Geen prijsafspraken hypotheken (Foto: Novum)