[Indy500] Wheldon wint na dramatische finale

Peterselieman

Dan Wheldon heeft voor de tweede maal in zijn carrière de Indianapolis 500 op zijn naam geschreven. De Brit kwam als eerste over de streep nadat de op de eerste plaats liggende rookie JR Hildebrand in de laaste bocht van de wedstrijd de muur in ging. Hij werd nog wel nipt tweede, voor Graham Rahal.

Alex Tagliani mocht van poleposition vertrekken, maar lag reed de Canadees niet op de eerste plaats omdat de Ganassi's van Scott Dixon en Dario Franchitti er vandoor gingen. Later in de wedstrijd zou Tagliani zelfs uitvallen na contact met de muur. Er waren meer rijders die na contact met de muur uitvielen. Takuma Sato was na twintig ronden de eerste. Na de herstart verdween zijn teamgenoot EJ Viso na contact met James Hinchcliffe ook in de muur, waardoor KV Racing nog maar één coureur in de strijd had.

Ganassi had de touwtjes in het middendeel van de wedstrijd met Franchitti en Dixon stevig in handen, maar dit zou later in de race veranderen. Een aantal coureurs, waaronder Marco Andretti en Tomas Scheckter kwamen na de crash van Tagliani in de 148e ronde binnen voor een stop om zo te proberen naar voren te komen. Een crash tussen Townsend Bell en Ryan Briscoe met nog ruim veertig ronden te gaan zorgde er voor dat het veld opgeschud werd.

Ganassi nam risico door Franchitti met nog 36 ronden te gaan binnen te halen. Wilde de strategie voor de Schot werken dan moest er een neutralisatie komen. De andere coureur Dixon moest nog wel binnenkomen voor zijn laatste stop en nadat hij brandstof en banden had gehaald kwam Danica Patrick aan de leiding te liggen. Zij werd met nog vijftien ronden te gaan ingehaald door Bertrand Baguette die tien ronden voor het einde naar binnen moest om brandstof te halen.

Achter de Belg haakte eerst Franchitti af met te weinig brandstof en ook Hildebrand reed rustig, maar hij kon wel de leiding overnemen. Hij was tegelijkertijd met Franchitti gestopt, maar had genoeg brandstof gespaard om het tot het einde vol te houden en de als tweede rijdende Wheldon van zich af te houden. Hildebrand leidde in de laatste ronde dan ook ruim, maar in de laatste bocht van de wedstrijd ging het mis voor de Panther-coureur.

Hildebrand haalde buitenom achterblijver Kimball in en ging hierbij niet genoeg van het gas af, waardoor hij de muur raakte. Met drie wielen probeerde hij nog de finish te halen, maar voor de zege kon Hildebrand niet meer gaan, omdat Wheldon hem voorbij stak. Achter Wheldon en Hildebrand werd Graham Rahal derde, voor Tony Kanaan en de sterk rijdende Oriol Servia. Dixon werd zesde, terwijl Franchitti slechts twaalfde werd.

Opvallend was dat de Penske-rijders er niet aan te pas kwamen. Briscoe viel uit, Helio Castroneves werd slechts zeventiende en Will Power sloot de wedstrijd op plaats veertien af. Laatstgenoemde had in de beginfase van de race een hachelijk moment omdat hij uit de pits vertrok terwijl zijn linkerachterwiel niet goed vast zat. Hij moest op drie wielen een ronde rijden voordat hij weer aan racen kon denken. Gelukkig voor de Australiër gebeurde het achter de safety car.

Uitslag Indy 500

Pos. Rijder Team Tijd
1 Dan Wheldon Bryan Herta Autosport geen tijd
2 J.R. Hildebrand Panther Racing +2.108
3 Graham Rahal Target Chip Ganassi Racing +5.594
4 Tony Kanaan KV Racing +7.487
5 Oriol Servia Newman/Haas/Lanigan Racing +8.875
6 Scott Dixon Target Chip Ganassi Racing +9.543
7 Bertrand Baguette Rahal Letterman Racing +23.963
8 Tomas Scheckter KV Racing +24.329
9 Marco Andretti Andretti Autosport +25.471
10 Danica Patrick Andretti Autosport +26.448
11 Ed Carpenter Sarah Fisher Racing +27.037
12 Dario Franchitti Target Chip Ganassi Racing +56.416
13 Charlie Kimball Target Chip Ganassi Racing +1 Ronde
14 Will Power Team Penske +1 Ronde
15 Vitor Meira A.J. Foyt Racing +1 Ronde
16 Justin Wilson Dreyer & Reinbold Racing +1 Ronde
17 Helio Castroneves Team Penske +1 Ronde
18 Buddy Rice Panther Racing +2 Ronden
19 Alex Lloyd Dale Coyne Racing +2 Ronden
20 Pippa Mann Conquest Racing +2 Ronden
21 Ana Beatriz Dreyer & Reinbold Racing +3 Ronden
22 John Andretti Richard Petty Motorsports +3 Ronden
23 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport +3 Ronden
24 Davey Hamilton Dreyer & Reinbold Racing +7 Ronden
25 Paul Tracy Dragon Racing +25 Ronden
DNF Townsend Bell Sam Schmidt Motorsports +43 Ronden
DNF Ryan Briscoe Team Penske +43 Ronden
DNF Alex Tagliani Sam Schmidt Motorsports +53 Ronden
DNF James Hinchcliffe Newman/Haas/Lanigan Racing +101 Ronden
DNF Jay Howard Sam Schmidt Motorsports +140 Ronden
DNF Simona de Silvestro HVM Racing +156 Ronden
DNF Ernesto Viso KV Racing +173 Ronden
DNF Takuma Sato KV Racing +180 Ronden