F1: derde waarschuwing betekent straf

Peterselieman

De Formule 1-coureurs kunnen in de toekomst niet meer wegkomen met de waarschuwingen die ze opgelegd krijgen. Bij de Formule 1-commissie ligt momenteel een voorstel van de Sportieve Werkgroep om een rijder na drie reprimandes straf op te leggen. Het voorstel zou vanaf Silverstone in kunnen gaan.

De stewards van een Grand Prix kunnen coureurs voor alles een waarschuwing opleggen, zo kan dat zijn voor het missen van het verplichte fotomoment, het te laat bij een persconferentie verschijnen, maar ook voor het missen van de weging, zoals Force India-coureur Paul di Resta in Turkije overkomen is. De acties op de baan tellen bij een eventuele straf het zwaarste. Zo moeten twee van de drie reprimandes gekomen zijn door acties op de baan. Mocht een coureur volgens deze criteria in één jaar drie waarschuwingen hebben gekregen dan kan hij vijf plaatsen op de grid teruggezet worden.

Lewis Hamilton, Jenson Button, Mark Webber en Jaime Alguersuari moeten in ieder geval op gaan letten, want zij gingen afgelopen weekend in Spanje niet genoeg van hun gas toen de marshalls bezig waren om de gestrande auto van Heikki Kovalainen weg te takelen.