Zijlstra pleit voor compensatie meer hbo'ers

Redactie

Als blijkt dat niet alleen bij Inholland, maar ook bij andere hbo-opleidingen onterecht diploma's zijn uitgereikt, dan moeten deze leerlingen eveneens worden gecompenseerd. Dat vindt staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD).

Een groep van 86 afgestudeerden van vijf opleidingen van Hogeschool Inholland van wie de afstudeerwerkstukken achteraf als onvoldoende zijn beoordeeld, krijgen een studiehersteltraject aangeboden, zo werd dinsdag bekend. Op kosten van Inholland mogen ze onder meer masterclasses volgen. Aan het einde van het traject krijgen de studenten een nieuw getuigschrift.

De onderwijsinspectie oordeelde eind april dat vijf opleidingen van Inholland onder de maat zijn. Bedrijfseconomie en Media en Entertainment Management in Haarlem en Commerciële Economie en Vrijetijdsmanagement in Diemen werden als 'zeer zwak' aangemerkt. De opleiding Media en Entertainment Management in Rotterdam voldeed wel aan de eisen, maar is wel voor verbetering vatbaar, stelde de inspectie.

De inspectie constateerde ook dat de opleidingen journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim, communicatie van de Hogeschool Leiden, werktuigbouwkunde van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en het gezamenlijke afstudeertraject van drie opleidingen op de Hanzehogeschool Groningen niet in orde zijn. Ook op andere opleidingen was het niveau niet zoals het moet zijn.

Deze opleidingen worden nu nader onderzocht. Als blijkt dat ook hier onterecht diploma's zijn verstrekt, dan moeten de getroffen leerlingen dezelfde regeling krijgen als de leerlingen van Inholland, vindt Zijlstra.

Voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg Guy Hendricks laat dinsdagavond weten blij te zijn dat de staatssecretaris de regeling toejuicht. Hij hoopt echter dat het niet nodig zal zijn om deze ook voor andere opleidingen te laten gelden. Dit zou namelijk betekenen dat ook daar onterecht diploma's zijn verstrekt.

Zijlstra onderstreepte dat de inspectie een grotere rol gaat spelen in het beoordelen van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Nu komt de inspectie pas in actie als er een vermoeden bestaat dat er iets aan de hand is bij een onderwijsinstelling. Eerder maakte de bewindsman al bekend dat docenten op het hbo zelf altijd over een masterdiploma moeten beschikken.