Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 21

Olga Kroeders

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Major League Soccer heeft Toronto FC het nagelaten om de vijfde plaats in bezit te nemen. De wedstrijd tegen Colorado Rapids eindigde in een doelpuntloos gelijkspel en zodoende staat Toronto na dit weekend nog steeds op de zevende plaats. Nick Soolsma en Javier Martina kregen van trainer Aron Winter beiden een basisplaats. Beide Nederlanders speelden de volledige wedstrijd mee. Martina pakte in de slotfase een gele kaart.

In Zwitserland verloor FC Sion afgelopen weekend de uitwedstrijd bij Grasshoppers met 2-0. Bij Sion, de nummer vier van Zwitserland, speelde Michael Dingsdag de gehele wedstrijd mee. Xamax Neuchâtel ging thuis met 1- onderuit tegen Young Boys. N'Tsama scoorde zes minuten tijd de winnende treffer. Bij Xamax bleef Sander Keller de gehele wedstrijd op de bank.

Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie het kampioenschap niet weten te winnen. In de voorlaatste speelronde won de ploeg weliswaar met 0-3 van stadsgenoot Akademik Sofia, maar koploper Litex Lovech wist zelf ook te winnen. Met nog één speelronde te gaan, bedraagt het verschil tussen beide ploegen zes punten. Serginho Greene en Dustley Mulder speelden beiden de gehele wedstrijd mee aan de kant van Levski. De ploeg plaatste zich wel voor de Europa League.

In Schotland won Celtic afgelopen weekend de Scottish Cup. In de finale werd Motherwell met 3-0 verslagen. Glenn Loovens speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee. Dit seizoen moest de ploeg van Neil Lennon de Schotse beker en de landstitel wederom aan aartsrivaal Glasgow Rangers laten, maar Celtic greep vlak voor het einde van het seizoen toch een 'troostprijs' tegen Motherwell.

Cracovia Kraków zal in de komende twee speelrondes nog alles op alles moeten zetten om handhaving op het hoogste niveau zien te halen. Afgelopen weekend verloor de ploeg, in eigen huis, met 1-2 van Widzew Lódz. Hesdey Suart speelde opnieuw de volledige wedstrijd mee in de verdediging van Cracovia. Met nog twee speelrondes te gaan, bedraag het verschil met de veilige nummer veertien Arka Gdynia slechts twee punten. Landskampioen Wisla Kraków verloor, op bezoek bij Legia Warschau, met 2-0. Trainer Robert Maaskant kon niet beschikken over Kew Jaliens. De voormalig verdediger van onder meer AZ was geschorst.

In de Oostenrijkse Bundesliga werd het duel tussen de stadgenoten Rapid Wien en Austria Wien na een klein half uur spelen gestaakt nadat fans van Rapid het veld bestormden. Austria Wien, met Nacer Barazite in de basis, leidde op dit moment met 0-2 bij de grote rivaal. Na een korte adempauze werd besloten om het duel definitief te staken. De veiligheid van de spelers, arbitrage en het publiek konden niet langer gegarandeerd worden.

Rapid kreeg een dag later een reglementaire 0-3 nederlaag. Austria Wien blijft door de overwinning in de race om de Oostenrijkse landstitel.

Real Mallorca zal ook volgend seizoen actief zijn in de Primera División. De ploeg verloor afgelopen weekeinde welismaar met 3-4 van Atlético Madrid, maar zag Deportivo La Coruña mt 0-2 verliezen van Valencia, waar Hedewiges Maduro op de bank bleef. Deportivo degradeert daardoor naar de Segunda División. In de wedstrijd tegen Atlético had Jonathan de Guzman een belangrijke rol. Hij scoorde vanuit een strafschop en verzorgde in de slotfase een assist, waaruit spits Webó de 3-4 maakte.

Degradant Kasımpaşaspor heeft de laatste wedstrijd op het hoogste niveau in Turkijke met 4-0 verloren van Eskisehirspor. Halil Colak speelde de volledige wedstrijd mee. Ook Gençlerbirligi wist de laatste wedstijd van het seizoen niet in winst om te zetten. Op bezoek bij Bursaspor werd met 1-0 verloren. Husut Meric had een basisplaats en speelde de gehele partij mee. Hij pakte twintig minuten voor tijd een gele kaart. Meric eindigde met zijn ploeg op de veertiende plek.

In de Engelse Premier League won Sunderland zijn laatste competitiewedstrijd met 0-3 bij West Ham United. Boudewijn Zenden speelde bij Sunderland de gehele wedstrijd mee en maakte de 0-1. In de eindstand is Sunderland tiende geworden. Newcastle United eindigt op de twaalfde plaats. De laatste competitiewedstrijd tegen West Bromwich Albion werd met 3-3 gelijkgespeeld. Simon Tchoyi maakte voor West Bromwich een loepzuivere hattrick. Bij Newcastle stond Tim Krul onder de lat

Qäbälä heeft in de competitie van Azerbeidzjan de Degradatiegroep weten te winnen. In de laatste wedstrijd werd nummer twee Muğan met 2-1 verslagen. Steve Olfers speelde de gehele partij mee in de verdediging van Qäbälä. De ploeg handhaaft zich daardoor op het hoogste niveau in Azerbeidzjan.

n de strijd om degradatie uit de Bundesliga won Borussia Mönchengladbach afgelopen donderdag met 1-0 van Bochum door een doelpunt vlak voor tijd van invaller Igor de Camargo. Roel Brouwers bleef bij Borussia de gehele wedstrijd op de bank.



Mjällby won met 3-0 van Djurgårdens IF. Moestafa el Kabir, die in de basis begon, maakte twee treffers en kreeg ook nog geel. Mjällby bezet de dertiende plaats en heeft tien punten uit negen wedstrijden.

Klik hier om verder te discussieren over onze Nederlandse voetballers in het buitenland!