Saleh heeft voorstel aftreden nog niet getekend

Redactie

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft de overeenkomst die voorziet in zijn aftreden in ruil voor immuniteit van vervolging nog niet ondertekend. Saleh wil dat de oppositieleiders aanwezig zijn als hij tekent, meldde de staatstelevisie.

Gewapende aanhangers van Saleh omsingelden eerder zondag de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Sanaa. De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en verschillende Europese en Arabische landen waren daar bijeengekomen in afwachting van de ondertekening van de overeenkomst. Met Jemenitische legerhelikopters zijn ze later zondag naar het presidentiële paleis overgebracht. De partijleiders hebben de overeenkomst inmiddels in het bijzijn van de ambassadeurs ondertekend.

Het voorstel voor het aftreden van Saleh is tot stand gekomen in samenwerking met de Golf Samenwerkingsraad (GCC) en wordt gesteund door de Verenigde Staten. Saleh zegde toe de overeenkomst zondag te ondertekenen, tijdens de viering van Nationale Jemendag. Hij heeft dezelfde belofte echter al meermaals gedaan en is er tot dusver elke keer op teruggekomen. De oppositie tekende de overeenkomst zaterdag al.

Een woordvoerder van de GCC heeft gezegd zich terug te zullen trekken als bemiddelaar in Jemen als Saleh de overeenkomst zondag weer niet tekent.