[Giro] Nieve wint koninginnerit, Contador imponeert weer

Frank (franklop)

De koninginnerit van de Giro d'Italia is gewonnen door Mikel Nieve. De Bask van Euskaltel bleef in de etappe van Conegliano naar Gardeccia-Val di Fassa Stefano Garzelli voor, na een hele dag in de aanval te zijn geweest. Alberto Contador reed bijna al zijn concurrenten weer uit het wiel en bouwde zijn voorsprong in het klassement uit. Alleen Michele Scarponi wist bij te blijven en steeg naar een plaats op het podium.

Vroeg in de etappe vertrok er een omvangrijke kopgroep die een maximale voorsprong kreeg van 10 minuten. Daarin zaten onder andere Pieter Weening en Johnny Hoogerland. Daarnaast zaten onder andere Danilo Di Luca, Carlos Sastre, Garzelli, Emanuele Sella en de als beste geplaatste Nieve, die als zeventiende de etappe begon.

Op zeventig kilometer van het einde op de Passo Giau besloot Hoogerland te demarreren uit de groep, die nog steeds tien minuten voorsprong had. Hij leek op weg te gaan naar de Cima Coppi, prijs voor de eerste bovenop de hoogste berg van de Giro, maar zag zijn achtervolger Garzelli na een demarrage dichterbij komen. Voor de top had de Italiaan Hoogerland dan ook al ingehaald en weer achtergelaten en ook Nieve ging de Nederlander voorbij.

Op het moment dat Garzelli als eerste bovenkwam (met een dikke halve minuut voorsprong op Nieve) werd het tempo in het peloton opgeschroefd door onder andere een uitval van Joaquim Rodriguez. Vlak onder de top deelde Contador nog een speldenprikje uit, waardoor er met nog twee cols voor de boeg nog maar een kleine groep over was.

Nibali, een goed daler, pakte de lastige afdaling aan om aan te vallen en kwam met voorsprong aan op de Passa Fedaia, waar hij al snel inzag dat zijn poging weinig nut had. Contador besloot daarop te gaan en kreeg de sterk rijdende Steven Kruijswijk mee in zijn wiel, maar werden een kilometer later ingelopen. Nibali betaalde de tol voor zijn eerdere ontsnapping en moest de rest laten gaan, ook Igor Anton was nergens meer te bekennen.

Vooraan had Garzelli nog steeds een flinke voorsprong op de grote groep, waaruit Kruijswijk moest lossen. Op de top van de Fedaia was het verschil met Nieve veertig seconden, terwijl de groep Contador op zes en een halve minuut zat. Nibali wist het verschil op de groep Contador in de afdaling god te maken, terwijl ook Kruijswijk weer wist aan te sluiten.

Vlak voor de slotklim naar Gardeccia-Val di Fassa sloot Nieva aan bij Garzelli en liet hem vroeg in de klim direct achter. Bij de grote mannen ging Michele Scarponi versnellen en kreeg Contador en John Gadret mee. Contador nam de aanval over en liet iedereen weer staan.

Nieve bleef echter buiten schot voor Contador, waardoor hij de tweede ritzege voor Euskaltel binnen wist te halen. Hij hield Garzelli uiteindelijk een dikke anderhalve minuut achter zich, die Contador net wist voor te blijven.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 Mikel Nieve Euskaltel-Euskadi 7.27:14
2 Stefano Garzelli Acqua e Sapone +1.41
3 Alberto Contador Saxo Bank +1.51
4 Michele Scarponi Lampre +1.57
5 John Gadret AG2R +2.28
6 Jose Rujano Andrioni +2.35
7 Vincenzo Nibali Liquigas +3.34
8 Joaquin Rodriguez Katusha z.t.
9 Roman Kreuziger Astana +4.01
10 Stefan Kruijswijk Rabobank +4.13

Klassement volgt