[Play-off] Uitslag FC Zwolle - SC Cambuur

Peterselieman

FC Zwolle heeft zich ten koste van SC Cambuur geplaatst voor de laatste ronde van de play-offs om promotie/degradatie. In eigen stadion werd in reguliere speeltijd een stand van 2-1 op de borden gezet, waardoor verlenging en uiteindelijk strafschoppen nodig waren om een beslissing te forceren. Zwolle won deze met 7-6, waardoor de ploeg volgende week tegen VVV-Venlo promotie af kan dwingen.

Zelden zal een wedstrijd zo merkwaardig van start zijn gegaan als het duel in de nacompetitie van zondag. Arne Slot riep een nieuwe variant in het leven door de bal meteen na de aftrap recht omhoog de lucht in te schieten. Het trucje haalde niets uit. Sterker, het leverde balverlies op. Zwolle kwam daarna moeilijk in haar spel en daar profiteerde Cambuur van. Mark de Vries kopte na dertien minuten de 0-1 binnen. Het was zijn derde doelpunt in vier dagen tegen Zwolle.

Zwolle, dat in de reguliere competitie net naast de titel greep, moest twee keer scoren om er in ieder geval een verlenging uit te slepen. Voor rust kreeg alleen spits Sjoerd Ars een grote kans, maar hij kopte over. Direct na de hervatting kreeg Ars een nieuwe kans. Ook Cambuur liet in het begin van de tweede helft van zich spreken via Reza Ghoochannejhad (naast).

Zwolle ging steeds meer druk zetten en in de 68e minuut viel de verdiende gelijkmaker. Albert van der Haar zag een inzet met enig geluk binnen vallen: 1-1. De druk die daarna uitgevoerd werd op het doel van de Leeuwarders was immens. De bezoekers leken echter stand te houden, tot de derde minuut van de blessure tijd. Yannick Wildschut mikte raak en liet het Oosterenk Stadion ontploffen van vreugde: 2-1.

Een spannende verlenging volgde, maar beide ploegen wilden het risico op verliezen beperken. Dat zorgde voor een tamelijk rustige verlenging en het logische gevolg: strafschoppen. Na zestien strafschoppen viel er een winnaar aan te wijzen. Cambuur-speler Dennis van der Wal, gehuurd van Zwolle, miste uiteindelijk de beslissende strafschop. 'Dennis is een Zwollenaar', zong het Zwolle-publiek jennend. Zwolle treft nu VVV-Venlo in de strijd om een Eredivisie-ticket.