Spanje naar de stembus voor regionale verkiezingen

Redactie

Zo'n 34 miljoen Spanjaarden mogen zondag naar de stembus om nieuwe lokale bestuurders te kiezen. Op pleinen in het hele land duren de protesten tegen de regering vanwege de werkloosheid en de economische crisis voort.

Peilingen voorspellen grote verliezen voor de Socialistische Partij van premier José Luis Zapatero, onder meer in traditionele socialistische bolwerken als Barcelona, Sevilla en de regio Castilla La Mancha. Het is een vervelend vooruitzicht voor de socialisten, met landelijke verkiezingen in 2012.

De stemmers lijken wraak te nemen voor het verlies van miljoenen banen en pijnlijke bezuinigingen. Vooral jongeren zijn ontevreden over het Spaanse politieke establishment. Spanje heeft een werkloosheid van 21,3 procent, het hoogste werkloosheidscijfer in de eurozone. Van de jongeren is ruim 44 procent werkloos.

Duizenden mensen demonstreren sinds 15 mei in steden in heel Spanje. Zapatero zei dat hij de jongeren begrijpt en dat ze 'op vreedzame wijze' reageren op de werkloosheid en de economische crisis. De regering zette vooralsnog geen politie in.

Veel aandacht zal zondag uitgaan naar de semi-autonome regio Baskenland waar een nieuwe politieke coalitie, Bildu, de strijd aanbindt met de traditionele partijen. Bildu werd eerder uitgesloten van de verkiezingen omdat ze banden zou hebben met de gewapende afscheidingsbeweging ETA. Het Constitutionele Hof bepaalde onlangs dat Bildu toch mee mocht doen.

De stembussen sluiten zondagavond om 20.00 uur. De eerste resultaten worden tussen 22.00 uur en 23.00 uur verwacht.


Spanje naar de stembus voor regionale verkiezingen (Foto: Novum)