Nederlanders: Eerste Kamer rechtstreeks kiezen

Redactie

Bijna zeven op de tien Nederlanders vinden dat de Eerste Kamer rechtstreeks moet worden gekozen. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van het televisieprogramma EénVandaag onder 24.000 mensen.

Aanstaande maandag bepalen 566 Statenleden de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. Rond de zogeheten restzetels is de afgelopen weken een ware koehandel ontstaan, waarbij sommige Statenleden mogelijk op een andere dan hun eigen partij moeten stemmen om het gewenste resultaat te behalen. Van de deelnemers aan het onderzoek denkt 84 procent dat politieke beloftes worden gedaan in ruil voor restzetels.

D66-senator Hans Engels pleitte zaterdag in het programma voor de afschaffing van de Eerste Kamer. Ook politicoloog Kees Aarts vindt dat de Eerste Kamer kan verdwijnen. Drie kwart van de deelnemers aan het onderzoek zegt echter de rol van de Eerste Kamer in de Nederlandse politiek belangrijk te vinden. Zes op de tien Nederlanders wil de senaat niet afschaffen.

Nestor van de senaat Egbert Schuurman (ChristenUnie) zei zaterdag nog dat volgens hem het politieke systeem uit het lood is geslagen. De 73-jarige Schuurman, die ervoor pleit de Eerste en Tweede Kamer tegelijkertijd te kiezen, zei de manier waarop de Eerste Kamer gekozen wordt bizar te vinden en volgens hem leidt dit tot de politisering van de senaat. De Eerste Kamer zou er alleen voor wetsbewaking moeten zijn.