[Upd] VVD draait over steun Grieken

Redactie

VVD-leider Mark Rutte heeft zaterdag op de 130e algemene ledenvergadering van zijn partij zijn standpunt over steun aan Griekenland uitgelegd. Ondanks dat uit een peiling van Maurice de Hond vrijdag bleek dat 40 procent van de VVD-aanhangers vindt dat Griekenland financieel steunen geld in een bodemloze gooien is, kon de uitleg van Rutte tijdens de vergadering rekenen op een luid applaus.

Rutte zei dat het in het belang is van de Nederlandse pensioengerechtigden, spaarders en bedrijven Griekenland te blijven steunen. "Zolang we dat denken, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen."

De premier zei zich te realiseren dat ook een deel van de VVD-stemmers zich afvraagt of steun aan Griekenland nodig is. "Ik begrijp die gevoelens. Ze hebben er zelf een zooitje van gemaakt. Maar zolang het in ons belang is, is het ook politiek leiderschap rechtstreeks de dialoog aan te gaan met je kiezers en te zeggen ik weet dat we het oneens zijn, maar laat het me uitleggen waarom dit in ons belang is."

De premier kwam deze week in de Tweede Kamer hard in aanvaring met PVV-leider Geert Wilders. Wilders dreigde Rutte dat hij een 'probleem krijgt in de politieke samenwerking' als blijkt dat de steun aan Griekenland ten koste gaat van 'Henk en Ingrid'.

Rutte noemde de opstelling van zijn gedoogpartner 'volstrekt onverantwoord'. Hij zei dat Wilders niet 'in de val van Maurice de Hond' moest trappen. Hij riep Wilders op politiek leiderschap te tonen en ook impopulaire maatregelen te nemen. Zaterdag herhaalde hij het standpunt van Wilders Griekenland nooit te steunen 'onverantwoord' te vinden.

Update 19.44 uur
De VVD blijkt flink gedraaid te zijn met betrekking tot steun aan Griekenland, zo blijkt uit een VVD-persbericht (mirror) uit februari vorig jaar.

Toen deed de VVD uit de doeken dat de partij 'geschokt was dat de Europese Unie overweegt miljarden euro's steun aan Griekenland te geven' en zei voormalig financieel woordvoerder en nu VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers dat de steun slecht voor de Nederlandse belastingbetaler zou zijn.


Applaus voor Rutte om steun aan Griekenland (Foto: Novum)