[Giro] Anton wint op Monte Zoncolan

Olga Kroeders

Igor Anton heeft in de Giro d'Italia de veertiende etappe met aankomst op de beruchte Monte Zoncolan gewonnen. De Spanjaard van Euskaltel kwam na de tien kilometer lange klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van twaalf procent, solo over de streep. Alberto Contador finishte als tweede en behoudt het roze.

Aanvankelijk moesten de renners in de veertiende etappe ook de Monte Crostis bedwingen, maar onder druk van de ploegleiders en de UCI werd deze berg vrijdagavond geschrapt. Dit bleek bij veel wielerfans in het verkeerde keelgat te zijn geschoten, waardoor bij het alternatief van de Crostis, de Tualis, een blokkade werd opgeworpen.

De organisatie van de Giro moest daardoor noodgedwongen ook de Tualis schrappen, waardoor de rit vlak voor het ingaan van de finale plotseling met twintig kilometer werd ingekort. De drie vluchters, de Nederlander Bram Tankink en de Italianen Gianluca Brambilla en Matteo Rabottini begonnen daardoor plotseling met een marge van bijna vijf minuten aan de beruchte Zoncolan.

Met maximale stijgingspercentages van 22 procent bleek dat echter niet voldoende om de favorieten achter zich te houden. Tankink schudde wel zijn Italiaanse medevluchters van zich af, maar zag halverwege de klim eerst Anton en vervolgens Contador, Michele Scarponi en Vincenzo Nibali voorbij snellen.

Anton bouwde tijdens de klim zijn voorsprong gestaag uit en had het geluk dat Contador pas in de laatste kilometer het tempo opschroefde en wegreed bij Nibali. De rozetruidager kwam echter ruim een halve minuut tekort op de Bask van de ritzege te houden.

Contador loopt in het algemeen klassement nog verder weg bij zijn meeste concurrenten. Nummer twee Nibali volgt al op 3.20 minuten. Anton stijgt dankzij zijn ritzege van de zevende naar de derde plaats op 3.21 minuten van Contador. Nederlander Steven Kruijswijk werd op de Zoncolan knap twaalfde en staat in het klassement op de veertiende plaats.

Uitslag veertiende etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Igor Anton Spa Eus 5:04.26
2 Alberto Contador Spa Sax + 0,33
3 Vincenzo Nibali Ita Liq +0,40
4 Michele Scarponi Ita Lam +1,11
5 Denis Menchov Rus Geo +1,21
6 John Gadret Fra AG2 +1,38
7 Mikel Nieve Spa Eus +1,52
8 Hubert Dupont Fra AG2 +1,55
9 Kanstant. Sivtsjov WRu HTC +2,05
10 José Rujano Ven Adn +2,11


Klassement na etappe veertien

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Alberto Contador Spa Sax 54:45.45
2 Vincenzo Nibali Ita Liq +3,20
3 Igor Anton Spa Eus +3.21
4 Michele Scarponi Ita Lam +4,06
5 John Gadret Fra AG2 +5,23
6 Kanstant. Sivtsov WRu HTC +5.37
7 Denis Menchov Rus Geo +6,06
8 Hubert Dupont Fra AG2 +6,12
9 Roman Kreuziger Tsj Ast +6,40
10 David Arroyo Spa Mov +6,43=z.t.