T. Hamilton levert olympisch goud in

Peterselieman

Tyler Hamilton heeft zijn in 2004 veroverde olympische gouden medaille ingeleverd. De Amerikaanse oud-wielrenner deed dat na zijn onthulling dat hij in het verleden doping heeft gebruikt. Hamilton, die zeven jaar geleden in Athene goud won op de tijdrit, heeft zijn medaille naar het Amerikaanse antidopingagentschap Usada gestuurd.

Hamilton werd snel na zijn gouden olympische tijdrit al betrapt op bloeddoping. Omdat door een fout van het dopinglaboratorium geen contra-expertise kon worden uitgevoerd, ontsprong de Amerikaan echter de dans. Hamilton hield altijd vol onschuldig te zijn geweest, totdat hij donderdag in het programma 60 Minutes van CBS News met een bekentenis op de proppen kwam.

Het internationaal olympisch comité IOC moet nu bekijken of de naam van Hamilton uit de boeken wordt geschrapt. In dat geval gaat het goud op de tijdrit van Athene naar de Rus Viatcheslav Ekimov.

Hamilton zorgde donderdag voor nog meer opschudding in de wielerwereld. Volgens de 40-jarige Amerikaan heeft hij zijn voormalig ploeggenoot Lance Armstrong in het verleden meermaals doping zien gebruiken. Vorig jaar uitte Floyd Landis al soortgelijke beschuldigingen aan het adres van de zevenvoudig Tourwinnaar.


Hamilton levert olympisch goud in (Foto: Novum)