[Giro] Ritzege Rujano, Contador stevig in roze

Olga Kroeders

José Rujano heeft de eerste van drie zware Dolomietenritten in de Giro d'Italia gewonnen. De renner uit Venezuela (Androni) kreeg in de dertiende etappe met finish op de top van de Oostenrijkse Grossglockner de zege cadeau van Alberto Contador. De Spanjaard houdt de roze leiderstrui stevig om zijn schouders.

Zestien koplopers, met daarbij Pieter Weening en Johnny Hoogerland, werden op de voorlaatste van vijf beklimmingen door een snel uitdunnend pelotonnetje één voor één ingerekend. Voormalig rozetruidrager Weening hield samen met de Colombiaan Cayetano José Sarmiento het langste stand, maar met tien kilometer te gaan moesten ook zij zich gewonnen geven.

Daarna was het woord aan de huidige drager van het roze. Dansend op de pedalen reed Contador weg bij zijn concurrenten en net als eerder op de Etna was Rujano de enige die de Spanjaard kon volgen. In tegenstelling tot vijf dagen geleden nam de bergkoning uit de Giro van 2005 nu wel veel kopwerk voor zijn rekening, waarvoor hij werd beloond met de ritzege.

Op een kleine anderhalve minuut kwam de Fransman John Gadret als derde over de streep. Italiaanse favorieten Vincenzo Nibali en Michele Scarponi gaven zelfs nog enkele seconden meer prijs. Net daarachter finishte Steven Kruijswijk op een keurige dertiende plaats.

In het algemeen klassement steekt Contador met kop en schouders boven de rest uit. Zijn voorsprong op Nibali bedraagt al 3.09 minuten. Scarponi staat op 3.16 minuten derde.

Uitslag volgt