Voetballers Noorse competitie in staking

Olga Kroeders

Ongeveer honderd voetballers in de Noorse competitie zijn in staking gegaan. De spelers eisen dat ze hun eigen schoenen en ander materiaal mogen aanschaffen. Door de staking is de Noorse voetbalbond genoodzaakt om de wedstrijden van komende zondag en maandag af te gelasten.

In tegenstelling tot veel andere Europese landen, moeten voetballers in Noorwegen gebruikmaken van de schoenen en keeperhandschoenen van de clubsponsor. De spelers vinden de regels oneerlijk en willen hun eigen materiaal kiezen. Dit zou hun prestaties verbeteren en blessures voorkomen.

De Noorse clubs beweren op hun beurt dat het ontbinden van de sponsorcontracten negatieve gevolgen heeft voor de financiën.

De spelers zijn ook ontevreden over de macht die de clubs hebben om het contract van spelers te beëindigen. Vrijdag gingen de spelersvakbond en de vertegenwoordigers van de clubs al in gesprek met elkaar, maar tot een oplossing kwam het niet. In 2002 vond voor vergelijkbare kwestie ook een spelersstaking in Noorwegen plaats.