Shell bouwt super LNG-tanker

Thom Puiman (Juicyhil)

Royal Dutch Shell PLC heeft vrijdag de bouw van een reusachtige LNG-tanker goedgekeurd. Daarmee kan op zee gas worden opgeslagen voor overslag naar klanten.

Hiermee speelt Shell in op de groeiende behoefte aan alternatieven voor vervuilende en aardeopwarmende energiebronnen als steenkool en olie.

De belangstelling hiervoor is vooral groot in Azië, waar lokale energiebronnen over het algemeen schaars zijn en opkomende industrieën als China op zoek zijn naar energietoevoer om hun snel groeiende economieën te voeden.

"Ons besluit om dit project in gang te zetten is een ware doorbraak voor de LNG-industrie en een stimulans om te voldoen aan de groeiende vraag naar de schoonste fossiele brandstof", zegt Shell's hoofd Upstream International, Malcolm Brinded.

Het Shell-project is een wereldwijde primeur voor de bouw van zo'n super LNG-tanker, die groter wordt dan een vliegdekschip. Vanaf 2016 moet het schip voor de noordwestelijke kust van Australië klanten gaan bevoorraden

Vergelijkbare projecten voor supergastankers worden nu onderzocht in Azië, Australië en Zuid-Amerika, op locaties waar het aan land brengen van gas via pijpleidingen te duur is.

Shell heeft al een contract gesloten met het Japanse Osaka Gas co voor de levering van gas vanaf de supertanker, die Prelude gaat heten.