Endeavour aangekomen bij ISS

Redactie

Het ruimteveer Endeavour is woensdag aangekomen bij het internationaal ruimtestation ISS. Naast de zes astronauten heeft het ruimteveer ook een zogenoemde spectrometer ter waarde van omgerekend ruim 1,4 miljard euro aan boord. Wetenschappers hopen dat het apparaat de mysteries van het heelal zal blootleggen.

Een van de belangrijkste onderdelen van de spectrometer is een magneet in de vorm van een donut. Het apparaat gaat op zoek naar onzichtbare donkere materie en antimaterie. De uitkomsten van het onderzoek moeten meer informatie opleveren over de bouwstenen van het heelal, en hoe het is ontstaan. Het onderzoek met de spectrometer duurt zolang het ISS in gebruik is, ten minste tot 2020.

De bemanning van de Endeavour wordt geleid door Mark Kelly, de echtgenoot van het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords. Giffords, die bij een aanslag op haar leven in januari in het hoofd getroffen werd, was maandag aanwezig bij de lancering. Kelly en de andere astronauten blijven bijna twee weken in het ISS om de spectrometer te installeren.


Endeavour aangekomen bij ISS (Foto: Novum)