Doden bij onlusten Afghanistan na NAVO-raid

Redactie

Zo'n vijftienhonderd mensen zijn in de Noord-Afghaanse stad Taloqan slaags geraakt met veiligheidsdiensten. Zeker twaalf mensen kwamen om het leven en vijftig raakten gewond. De menigte demonstreerde tegen een NAVO-inval waarbij vier burgers zijn omgekomen.

Volgens de NAVO zijn vier militanten gedood. De coalitie zegt haar doelwitten zeer zorgvuldig te kiezen om burgerslachtoffers te voorkomen. De inval, waarbij twee vrouwen en twee mannen omkwamen, werd 's nachts uitgevoerd door zowel Afghaanse als NAVO-troepen. De gouverneur van het gebied was op de hoogte van de raid.

Het komt slechts af en toe voor dat vrouwen zich voegen bij de militanten. Een van de vrouwen was gewapend met een geweer en probeerde op de troepen te schieten, zei de NAVO. De andere had een pistool dat ze op de militairen richtte toen ze probeerde te ontsnappen.

De demonstranten droegen de lichamen van de vier doden woensdag door de straten van Taloqan terwijl ze beledigingen aan het adres van de Afghaanse president Hamid Karzai en de Verenigde Staten uitten. Het liep uit de hand toen een deel van de menigte winkels probeerde te plunderen en stenen naar een kleine NAVO-basis in de stad gooide.

De NAVO heeft toegezegd de bewering dat er burgerslachtoffers zijn gevallen te onderzoeken.