'Ufo Roswell geen aliens, maar Sovjets'

Bert (superworm)

Het naar verluidt in 1947 neerstorten van een vliegende schotel met kleine mannetjes erin nabij het dorpje Roswell, New Mexico, heeft al ruim zestig jaar gezorgd voor wilde speculaties over op bezoek komende buitenaardse wezens. De aliens zouden volgens de complottheorieën onderzocht zijn in het infame 'Area 51', een legerbasis op ongeveer 120 kilometer afstand van Las Vegas. Dit alles is volgens journaliste Annie Jacobsen echter niet het geval.

Ze onderzocht voor haar boek 'Area 51: An Uncensored History of America's Top Secret Military Base' de folklore aangaande aliens en Area 51, door 74 voormalige medewerkers, waarvan er 32 vaak langere periodes werkten en leefden op de basis, te interviewen. Hoewel geen enkele officiële documentatie bestaat over Area 51 en alle Amerikaanse overheidsorganisaties weigeren het bestaan ervan überhaupt te erkennen, heeft Jacobsen heel wat informatie van de bronnen weten te vergaren, waarvan slechts één man besloot anoniem te blijven.

'De president hoeft het niet te weten'
In een interview op de Daily Show geeft Jacobsen aan, dat zelfs president Clinton beleefd schriftelijk informatie moest aanvragen aangaande Area 51, en dat hij bepaalde informatie niet mocht inzien. "Clinton onderzocht persoonlijk de misdaden van de Atomic Energy Commission  [ernstige incidenten met fallout na atoomproeven dicht bij bevolkt gebied in de jaren vijftig, red.], tegenwoordig het departement van Energie, en hem werden de documenten geweigerd, 'omdat hij het niet hóefde te weten'. Ze werken op een 'need to know'-basis, hetgeen wil zeggen dat ze je alleen vertellen wat je noodzakelijk moet, of mag weten."

Volgens Jacobsen en haar 74 getuigen is Area 51 vooral een wetenschappelijke basis, waar met behulp van onder andere Duitse wetenschappers die men na de Tweede Wereldoorlog had ingescheept, continu gewerkt werd en wordt aan het verleggen van de grenzen van de wetenschap. Zo zijn de onbemande vliegtuigen die men nu dagelijks gebruikt in Pakistan en elders, in Area 51 ontwikkeld. "Dat worden ze overigens nog steeds, voor de toekomst." Jacobsen stelt dat Area 51, evenals het Pentagon, de CIA, de Secret Service en enkele andere organisaties, een aparte boekhouding hebben voor de federale regering - lang niet alles wordt geopenbaard.

'Ufo in Roswell was Sovjet-dreigement'
Zoals de VS wetenschappers die eerder voor Hitler werkten aan onder andere het V2-programma naar Amerika haalden, zo deden de Russen exact hetzelfde. Volgens Jacobsen had de USSR een heel aantal wetenschappers te pakken gekregen, die hadden gewerkt aan het welbekende 'nazi-ufo'-project. De Sovjets zelf wisten pas in 1949 kernwapens te ontwikkelen en beschuldigden de Verenigde Staten continu van 'nucleaire diplomatie', ofwel het als enige land met kernwapens proberen dreigend de dienst uit te maken.

In het verlengde daarvan zouden de Russen, om de in hun ogen agressieve VS te intimideren en te doen dimmen, met hun Duitse wetenschappers succesvol een vliegende schotel hebben weten te maken, die ze tot in de VS hebben kunnen laten vliegen. Omdat de schotel niet al te groot was, zou volgens Jacobsen gebruikgemaakt zijn van enkele dwergpiloten. Of er ook aliens de aarde bezoeken of hebben bezocht, 'is niet uit te sluiten, maar afgaande op bewijzen en feiten niet', aldus Jacobsen.

Jacobsen heeft 73 werknemers met naam en toenaam weten te documenteren, maar snapt dat ook haar theorie ongeloofwaardig klinkt - "toch is het wat me werd verteld. (...) Ik werd gebeld door een Britse complottheorieëngroep, die behoorlijk boos waren en zeiden dat zelfs zíj me niet geloofden."

Het hele interview over haar boek is hier te zien.