'Psychische overmacht bij schutter Rio aan de Rijn'

Redactie

De 30-jarige man uit Duiven die terechtstaat voor de schietpartij tijdens het driedaagse Caribische festival Rio aan de Rijn in Arnhem in augustus vorig jaar, handelde uit psychische overmacht. Dat zei de advocaat van de verdachte, Jason Z., dinsdag tegen de rechtbank in Arnhem. Bij het incident op de slotdag van het feest kwam een 48-jarige Hagenaar om het leven.

De verdachte zou geen andere oplossing hebben gezien dan het slachtoffer neer te schieten. De Hagenaar zou in 2004 meerdere keren op Z. hebben geschoten. Bij dit incident, dat zich afspeelde op Curaçao, waren volgens de verdachte nog twee mannen betrokken, onder wie de broer van de Hagenaar. In 2000 zou ook op de zus van Z. geschoten zijn. "Ze hebben mijn leven verwoest. Ik stond op omdat de politie niets deed. Niemand heeft mij geholpen", zei Z.

Volgens de advocaat was Z. doodsbang voor de Hagenaar. Om een zo compleet mogelijk beeld van de zaak te krijgen, vroeg de raadsman het strafblad van de Hagenaar aan het strafdossier toe te voegen. Dat verzoek werd tegen de zin van justitie door de rechters ingewilligd.

Het Openbaar Ministerie vreest dat de advocaat de Hagenaar als een gevaarlijke gek wil afschilderen. Bij de schietpartij raakten ook een 51-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 48-jarige man uit Heerenveen gewond. Volgens justitie was sprake van moord en een dubbele poging tot moord. De strafzaak tegen Z. wordt 16 augustus inhoudelijk behandeld.