Europa wil positie IMF behouden

Redactie

Verschillende Europese landen maken zich hard voor een Europese opvolger van het huidige hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn. Diverse niet-Europese landen hebben al geopperd dat het tijd is om iemand van buiten Europa het IMF te laten leiden.

Er is een ongeschreven regel dat een Europeaan de hoogste functie bij het IMF bekleedt, en een Amerikaan aan het roer staat van de Wereldbank. De nummer twee bij het IMF is ook doorgaans een Amerikaan. Verschillende landen buiten Europa vinden het echter tijd voor een nieuw geluid bij het IMF.

"We moeten een meritocratie hebben bij het IMF", aldus de Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega. "Degene die het IMF leidt, moet worden gekozen omdat hij gekwalificeerd is, niet omdat hij Europees is." Ook China en Zuid-Afrika vinden dat de nieuwe topman niet automatisch een Europeaan moet zijn.

Maar verschillende Europese landen willen vasthouden aan de huidige situatie. De rol van het IMF bij het bestrijden van de schuldencrisis in de eurozone is volgens verschillende landen, waaronder Duitsland, Zweden en Nederland, de belangrijkste reden om de toppositie bij het IMF ook in de toekomst door een Europeaan te laten bekleden.

De wereld heeft iemand nodig aan het hoofd van het IMF die 'zeer bekend' is met 'de Europese bijzonderheden, de vragen rondom de munteenheid en de politieke omstandigheden', aldus een woordvoerder van de Duitse regering.