Strauss-Kahn langzaam uit IMF weggebonjourd

Redactie

Gaat hij vrijwillig of wordt de druk hem uiteindelijk te groot? Dominique Strauss-Kahn is momenteel nog het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar of de Fransman, die wordt verdacht van poging tot verkrachting, dat nog lang blijft is de vraag. "Hij is duidelijk niet in de positie om het IMF te leiden", zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner dinsdag.

"Ik kan me geen directeur in het bedrijfsleven voorstellen die deze situatie zou overleven", zei ook Robert Bennett, de advocaat die oud-president Bill Clinton vertegenwoordigde in de affaire Monica Lewinsky. "Denk je in dat het om een bedrijf gaat. Ze zouden zeggen: 'We verliezen klanten, de media maken ons af, de vrouwenbeweging gaat door het lint en welke argumenten hij ook heeft, wij lijken verantwoordelijk als we ons van hem ontdoen'."

Strauss-Kahn heeft nog niets over zijn toekomst bij het IMF laten doorschemeren - hoewel algemeen werd aangenomen dat hij van plan was in 2012 mee te dingen naar het Franse presidentschap - en ook het IMF zwijgt.

Voor velen staat het inmiddels echter vast dat een aanblijven van Strauss-Kahn een ongezonde situatie zou creëren, vooral als de rechter in New York vrijdag voor de tweede maal besluit de IMF-topman niet op borgtocht vrij te laten. "Gezien de situatie, nu een borgsom is afgewezen, moet hij zich beseffen dat hij de instelling schade toebrengt", aldus de Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter. Haar Spaanse ambtgenoot Elena Salgado riep op tot solidariteit met de vrouw die door Strauss-Kahn zou zijn verkracht.

Maar zelfs als Strauss-Kahn op borgtocht vrijkomt, is hij gebonden door een reisverbod, moet hij een elektronische enkelband dragen en worden zijn telefoongesprekken afgeluisterd.

Aftreden hoeft de IMF-topman geen windeieren te leggen, denkt Bennett. Zijn advocaten kunnen in ruil voor een vrijwillig vertrek een mooie, financieel aantrekkelijke afvloeiingsregeling bewerkstelligen, zei hij. Andere juridische deskundigen denken echter dat Strauss-Kahn beter met verlof kan gaan. Op deze manier kan het IMF de topman op een later en rustiger tijdstip de deur wijzen en heeft de Fransman voor de duur van zijn proces zijn gezicht gered.

Het is inderdaad niet verstandig om nu af te treden, zei ook Edward Flaherty, een Amerikaanse advocaat in Genève, die de vrouw vertegenwoordigde die oud-premier Ruud Lubbers had aangeklaagd omdat hij haar in 2004 in de billen zou hebben geknepen. "Juridisch gezien maakt het niet uit, maar perceptie is zeer belangrijk in strafzaken. Je stapt niet op als je onschuldig bent."

Niet-westerse landen kijken ondertussen al verder dan de vraag of de Fransman al dan niet het veld moet ruimen. Deze landen willen voorkomen dat de post opnieuw een Europeaan toevalt, zoals na de oprichting van het IMF na de Tweede Wereldoorlog altijd is gebeurd. Opkomende economieën als China, India en Brazilië leggen steeds meer gewicht in de schaal en eisen daarom meer inspraak in de internationale economie.


Strauss-Kahn langzaam uit IMF weggebonjourd (Foto: Novum)