Europese clubs tegen plannen FIFA

Peterselieman

De Europese voetbalclubs verenigd in de ECA zijn tegen enkele voorstellen die wereldvoetbalbond FIFA in wil gaan voeren. Voorzitter van de ECA Karl-Heinz Rummenigge weigert dan ook om met de statutenwijzigingen in te stemmen.

De ECA wil niet dat er een maximum komt aan spelers die niet via hun eerste contract in een team terecht zijn gekomen. Deze maatregel ligt nu nog op de tekentafel maar zou volgend jaar al in moeten gaan. Dit punt staat op de FIFA-agenda maar is volgens Rummenigge niet gecommuniceerd. Ook het zomaar toevoegen van acht interlanddata in de periode 2011-2014 is de ECA een doorn in het oog.

Rummenigge hekelt in een brief aan FIFA-voorzitter Sepp Blatter de communicatie en de besluitvorming van diens organisatie. "Het feit dat de clubs door u niet eens worden geraadpleegd, verbaast ons niet eens meer. Zo opereert de FIFA nu eenmaal," zo schreef de ECA-voorzitter. Bij de vereniging zijn 136 clubs, waaronder Ajax, PSV, Feyenoord, FC Twente, AZ, FC Utrecht en sc Heerenveen, aangesloten

Eerder haalde hij ook al uit naar de internationale voetbalorganisaties. "Alle Europese clubs zijn boos op de UEFA en FIFA vanwege het samenstellen van een propvolle kalender. De Bundesliga eindigt bijvoorbeeld op 14 mei en 7 juni speelt Duitsland nog een interland. Iedere voetballer moet vier weken rust houden. Wat mij betreft schrappen we de oefenduels van de agenda."