Belgisch toptalent Rits kiest voor Ajax

Olga Kroeders

Het grote Belgische talent Mats Rits tekent voor twee seizoenen bij Ajax. De 17-jarige middenvelder komt transfervrij over van GBA. Rits stond ook nadrukkelijk in de belangstelling van FC Utrecht, Anderlecht en PSV. "Maar bij Ajax was het gevoel het beste", zegt Rits  zelf in De Telegraaf.

Met Rits heeft Ajax mogelijk de vijfde versterking binnen. Eerder meldde De Telegraaf al dat de overgang van Theo Janssen (FC Twente), Kolbeinn Sigthorsson (AZ), Derk Boerrigter (RKC Waalwijk) en Thulani Serero (Ajax Cape Town) zo goed als rond is.

Rits was op zijn veertiende al eens op proef in Amsterdam, maar vond de tijd toen nog niet rijp voor een overgang naar het buitenland. Hij koos ervoor bij GBA in Antwerpen te blijven en scoorde bij zijn debuut op zijn zestiende direct twee keer.

De Belgische (ex-)Ajacieden Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld overtuigden Rits ervan voor Ajax te kiezen. Hij kwam zelfs bij Alderweireld thuis omdat diens familie en de familie Rits elkaar kennen.

Rits doet in de voorbereiding van het nieuwe seizoen met het eerste elftal mee. Dan wordt besloten of de tweebenige speler, die vooral rechts op het middenveld of op 'tien' uit de voeten kan, bij de selectie blijft of bij de A1 of Jong Ajax moet rijpen.