Minderheid corporaties voor huurverhoging

Redactie

Een kleine minderheid van de woningcorporaties is van plan de huur van alle woningen op termijn met 125 euro per maand te verhogen als de plannen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner voor een huurverhoging doorgaan. Uit een enquête die dagblad Trouw woensdag publiceerde, blijkt dat 4 van de 83 ondervraagde corporaties de maatregel zou gebruiken om de huren van het hele woningbestand maximaal te verhogen.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag Donners voorstel om alle sociale huurwoningen 25 extra punten toe te kennen, zodat de huren mogen stijgen. Dat is volgens hem nodig om de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. In de enquête van Trouw tonen 25 van de 83 ondervraagde corporaties zich voorstander van het plan. Die woningbouwstichtingen bevinden zich vooral in de Randstad (19) en in Noord-Brabant (4), regio's waar woningen schaars zijn. De meeste zeggen alleen een prijsstijging te willen voor hun duurdere woningen.

Kamerbreed is vooraf kritisch op het voorstel gereageerd. De voorgestelde huurstijging geldt overigens niet voor bestaande huurders. Er zijn ruim vierhonderd woningcorporaties in Nederland.