Alternatieve straf voor crash met 154 doden

Steven (raistlin6)

Een Braziliaanse rechtbank heeft dinsdag twee Amerikaanse piloten veroordeeld voor een botsing tussen twee vliegtuigen, waardoor 154 mensen omkwamen. De piloten moeten in de VS dienstverlening aan de gemeenschap verrichten, een soort alternatieve straf. Ze mogen voorlopig ook niet vliegen.

Nabestaanden van de slachtoffers reageerden teleurgesteld en boos. "De piloten gaan gewoon naar de ambassade voor koffie en de rechter denkt dat zoiets voldoende straf is", zei Rosane Gutjahr. Haar man stierf bij de crash.

De twee piloten Joseph Lepore en Jan Paladino bestuurden in 2006 een zakenvliegtuigje boven Brazilië, toen ze op ruim 11 kilometer hoogte botsten met een Boeing 737 van Gol Airlines. De Boeing stortte neer en alle 154 inzittenden kwamen om. Het zakenvliegtuigje kon een noodlanding maken en hun vijf passagiers veilig aan de grond zetten.

Volgens de rechter waren de twee Amerikaanse piloten nalatig geweest. Tijdens hun vlucht hadden ze een uur niet op hun controlepaneel gekeken. "Een uur lang waren ze passagiers! Een uur in luchtvaart is een eeuwigheid", oordeelde rechter Murilo Mendes. Een officieel onderzoek toonde aan dat de Amerikanen 300 meter hoger vlogen dan hun vluchtplan voorschreef.

Een onderzoek van het Amerikaanse National Transportation Safety Board legde de schuld vooral bij de Braziliaanse luchtverkeersleiding.