Mubarak zal Egypte excuses aanbieden

Redactie

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak zal het volk excuses aanbieden en om amnestie vragen. Hij schrijft daartoe een brief, meldden Egyptische media dinsdag. De oud-president werd drie maanden geleden uit de macht verdreven en zit nu vast in een militair ziekenhuis in zijn woonplaats Sharm el Sheikh.

Hij zou 'zijn excuses aanbieden namens zichzelf en zijn familie voor elk ongenoegen dat het volk aangedaan kan zijn'. Hij zou ook vergiffenis vragen voor 'elk gedrag dat het gevolg kan zijn van valse informatie verkregen van adviseurs'.

Mubarak (83) is ook bereid om zijn bezittingen af te staan aan de Egyptische staat in de hoop dat de regerende legerraad wil overwegen hem amnestie te verlenen. Ook zijn vrouw Suzanne (70), die eveneens vastzit in het militair hospitaal, heeft beloofd haar geld en eigendommen te overhandigen aan de staat. Het gaat om ruim 2 miljoen euro op twee bankrekeningen en een luxe villa.

Mubarak wil zo voorkomen dat justitie hem nog langer beschuldigt van corruptie en ondervraagt over de opdracht om te schieten op demonstranten. Eerder dit jaar kwamen 846 mensen om bij protesten tegen de regering. 6000 mensen raakten gewond, mede door het hardhandige optreden van de politie. Zijn vrouw Suzanne is beschuldigd van het inpikken van staatseigendommen.

De oud-president en zijn vrouw klaagden beide over hartproblemen tijdens de ondervragingen door justitie. Ze zijn daarom opgenomen in een militair ziekenhuis in plaats van een gevangenis.

Mubarak was van 1981 tot 2011 president van Egypte, na een carrière als gevechtspiloot en vicepresident.