Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 20

Niels (DerMeister)

Ook dit jaar geeft FOK!sport weer verslag over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

In de Major League Soccer heeft het Toronto FC van trainer Aron Winter opnieuw een punt weten te halen. In eigen huis werd tegen middenmoter Chicago Fire met 2-2 gelijkgespeeld. Nick Soolsma kreeg een basisplaats toegewezen, maar de aanvaller kwam niet tot scoren. Kort voor tijd werd hij gewisseld. Javier Martina mocht tien minuten voor het eindsignaal invallen. Ook de voormalig Ajacied wist het doel niet te treffen. Door de puntendeling staat Toronto op de zevende plaats van de Eastern Conference.

Een divisie lager, de NASL, blijft FC Edmonton bovenin goed meedoen. Op bezoek bij Tampa Bay pakte de ploeg van trainer Harry Sinkgraven een punt door met 1-1 gelijk te spelen. Keeper Rein Baart zat wegens een schorsing niet bij de selectie. Verdediger Paul Matthijs speelde de gehele wedstrijd mee. Het was de eerste basisplaats voor de voormalig speler van FC Groningen. Door de puntendeling staat FC Edmonton op de derde plek.

In de Russische competitie heeft Terek Grozny, op bezoek bij Lokomotiv Moskou, een flinke nederlaag moeten incasseren. De ploeg van trainer Ruud Gullit verloor met 4-0 en zakte door dit resultaat af naar de veertiende plaats.

Het seizoen in Cyprus zit erop. APOEL Nicosia werd een paar weken geleden al kampioen en verzekerde zich daarmee voor het spelen van voorrondes Champions League. Omonia Nicosia zal Europa League spelen en ook Anorthosis Famagusta zal daar in actie komen. Afgelopen weekend speelden zij hun laatste competitieduel tegen AEK Larnaca. Met Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin binnen de lijnen won de ploeg met 0-1. Aan de kant van Larnaca maakten Kevin Hofland, Gregoor van Dijk, Danny Schenkel en Edwin Linssen hun opwachting. Zij wisten met hun ploeg dit seizoen knap vierde te eindigen, maar grepen wel naast Europees voetbal.

Mjällby heeft in de Zweedse competitie het competitieduel met hekkensluiter Halmstad afgesloten met een nederlaag. Op bezoek bij de rode lantaarndrager werd met 1-0 verloren. Moestafa El Kabir speelde de volledige wedstrijd mee, maar kon niet voor de broodnodige doelpunten zorgen. Door de nederlaag zakte Mjällby naar de dertiende plaats.

In de Serie C1/A heeft AC Monza opnieuw niet verloren. Ditmaal werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ravenna. Sander Westerveld verdedigde de gehele partij het doel van Monza. De twee ploegen bivakkeren onderin de ranglijst en schoten met het gelijkspel beiden weinig op. Monza eindigde door de puntendeling op de zestiende plaats staan en zal daardoor play-offs moeten spelen om handhaving in de Serie C1/A te zien halen.

Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie een zwaarbevochten 2-3 overwinning geboekt bij Lokomotiv Plovdiv. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man. Serginho Greene speelde bij Sofia de gehele wedstrijd mee in de defensie. Dustley Mulder zat wegens een schorsing niet bij de selectie. Aangezien koploper Litex Lovech ook wist te winnen, bedraagt de achterstand van nummer twee Sofia op Lovech nog altijd vijf punten. De Bulgaarse competitie telt nog drie speelrondes.

Robert Maastkant heeft met zijn ploeg Wisla Kraków het Poolse landskampioenschap weten te behalen. De ploeg zag concurrent Jagiellonia Bialystok vrijdag verliezen en door dit resultaat zou de ploeg van Maastkant tegen stadsgenoot Cravocia Kraków zich bij winst tot landskampioen mogen kronen. Wisla won met 1-0. Kew Jaliens speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee. Ook bij Cravovia, dat door het resultaat steeds minder kans maakt op handhaving op het hoogste niveau, speelde een landgenoot mee. Hesdey Suart stond de gehele partij in de verdediging bij Cracovia.

Hércules Alicante zal na één seizoen de Primera División alweer verlaten. De ploeg, waar Piet Velthuizen voor de tweede keer op rij een basisplaats had, verloor met 2-1 van Atlético Madrid. Eerder deze week speelde de ploeg uit Alicante, met Velthuizen in het doel, met 2-2 gelijk tegen Real Mallorca. Door dit resultaat zal de ploeg volgend seizoen weer in actie komen in de Segunda División.

Met Halil Colak in de basis heeft Kasımpaşaspor de thuiswedstrijd tegen nummer drie Bursaspor niet weten te winnen. De ploeg van Fuad Çapa, voormalig trainer van MVV, verloor met 0-3. Colak speelde de gehele partij mee en pakte kort voor rust een gele kaart. Kasımpaşaspor staat nog altijd laatste en doet volgend seizoen een stapje terug. Ook Gençlerbirliği kende geen goed weekeinde. In eigen huis verloor de ploeg met 2-3 van het tegenvallende Galatasaray. Husut Meric kreeg een basisplaats toegewezen, maar werd halverwege de tweede helft vervangen. Gençlerbirliği staat door dit resultaat op de veilige dertiende plaats. Nourdin Amrabat heeft met zijn team Kayserispor een dure nederlaag geleden in de strijd om Europees voetbal. Gaziantespor won met 1-2 en de nummer vier, de plaats die rechtgeeft op het spelen van Europa League, liep door dit resultaat uit naar een voorsprong van acht punten. Amrabat begon in de basis, maar werd kort na rust naar de kant gehaald. Op dit moment staat de ploeg op de zesde plaats en heeft geen kans meer om Europees voetbal te halen.


In Zwitserland verloor Xamax Neuchâtel midweeks met 1-4 van Thun. Sander Keller speelde bij Xamax, de nummer acht, de gehele wedstrijd mee en maakte vlak voor tijd de enige treffer van Xamax. Sander Keller stond afgelopen weekend ook in de basis in het uitduel tegen AC Bellinzona. De wedstrijd eindigde in 1-1 nadat Gohou Bi Goua vlak voor tijd de gelijkmaker maakte voor Xamax.

In Schotland won Celtic midweeks met 0-3 bij Heart of Midlothian. Bij Celtic speelde Glenn Loovens de gehele wedstrijd mee. Beide clubs eindigde de wedstrijd overigens met tien man. In de 32e minuut werd David Obua (Hearts) met rood van het veld gestuurd en in de 79e minuut kreeg Kris Commons van Celtic zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Loovens stond afgelopen weekend ook in de basis in de wedstrijd tegen Motherwell. Celtic won met 4-0.

Hamilton verloor afgelopen weekend met 1-2 van Inverness. Adam Rooney scoorde de winnende treffer. Bij Hamilton begon Nigel Hasselbaink in de basis maar hij werd in de tweede helft gewisseld. Dundee United was afgelopen weekend Heart of Midlothion met 2-1 de baas. Jon Daly maakte twintig minuten voor tijd de winnende goal. Timothy van der Meulen kwam bij Dundee als invaller op het veld.

Austria Wien speelde midweeks met 1-1 gelijk bij Sturm Graz. Nacer Barazite stond bij Austria in de basis maar werd vier minuten voor tijd met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. Graz speelde toen al met tien man nadat Dominic Purcher in de 69e minuut ook na zijn tweede geel werd weggestuurd.

Met nog twee speelronden in Oostenrijk te gaan bezet Austria de derde plaats met twee punten achterstand op koploper Sturm Graz. Red Bull Salzburg staat tweede.

In de Engelse Premier League speelde Newcastle United, met Tim Krul in het doel, met 2-2 gelijk bij Chelsea. Steven Taylor maakte ver in blessuretijd voor Newcastle de gelijkmaker. Met Boudewijn Zenden in de basis verloor Sunderland thuis met 1-3 van Wolverhampton Wanderers. Zenden was wel verantwoordelijk voor de assist waarmee Sessegnon de enige treffer van Sunderland maakte.

Swansea City mag eind deze maand op Wembley proberen promotie naar de Premier League af te dwingen. De ploeg van de Nederlandse doelman Dorus de Vries won thuis met 3-1 van Nottingham Forest en plaatste zich daarmee voor de finale van de play-offs. Daarin is op 30 mei Cardiff City of Reading de tegenstander. Leon Britton en Stephen Dobbie zetten Swansea op 2-0, waarna Rob Earnshaw de spanning terugbracht. In blessuretijd zorgde Darren Pratley voor de beslissing. Het eerste duel in Nottingham was donderdag in 0-0 geëindigd. De andere twee Nederlanders bij Swansea, Cedric van der Gun en Ferry Bodde, kwamen maandag niet in actie. Bodde kampt al geruime tijd met een knieblessure.

In de Duitse Bundesliga eindigde Borussia Mönchengladbach als zestiende en is nu dus veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. De laatste competitiewedstrijd werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen HSV. Roel Brouwers bleef bij Borussia de gehele wedstrijd op de bank.

Met Jules Reimerink in de basis won Energie Cottbus in de 2. Bundesliga zijn laatste comptitiewedstrijd tegen RW Oberhausen met 3-1. Cottbus eindigt in de stand als zesde met 55 punten uit 34 wedstrijden. Arminia Bielefeld, dat al zeker was van degradatie, speelde de laatste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Alemannia Aachen. Romano Denneboom startte bij Arminia in de basis en kreeg in de tweede helft geel. Kampioen Hertha BSC won de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Augsburg. Met Maikel Aerts onder de lat werd het 2-1. Paul Verhaegh en Gibril Sankoh begonnen bij Augsburg in de basis. Sankoh werd in de 73e minuut van de wedstrijd met rood van het veld gestuurd.

Klik hier om verder te discussieren over onze Nederlandse voetballers in het buitenland!