[Giro] Dubbelslag voor Contador op de Etna

Stefan (sportfreak)

Alberto Contador heeft op de vulkaan de Etna de macht gegrepen in de Giro d'Italia. Hij won de etappe door solo over de streep te komen en nam de roze leiderstrui over van Pieter Weening.

Een kopgroep van negen renners reed een groot gedeelte van de dag vooruit mochten samen beginnen aan de beklimming van de Etna. Ze zouden echter uiteindelijk stuk voor stuk gegrepen worden.

De favorieten hielden zich lang rustig. Alleen Rujano plaatste een succesvolle aanval. Op iets minder dan zeven kilometer van de streep was er de aanval van Alberto Contador. Michele Scarponi was de enige die de Spanjaard even kon volgen, maar ook hij moest al snel afhaken en viel terug naar de groep met achtervolgers. Contador raapte alle ontsnapte renners op, waarvan Rujano de enige was die Contador kon volgen.

Pas op anderhalve kilometer van de streep plaatste Contador zijn beslissende aanval en kon zo Rujano afschudden. Bij de achtervolgers probeerden verschillende renners de ontsnappen, maar niemand kwam weg. Contador kwam uiteindelijk solo over de streep, met Rujano op een paar seconden achterstand. Stefano Garzelli won de sprint om de derde plaats, vijftig seconden achter Contador, Vincenzo Nibali werd vierde.

Dennis Menchov en Carlos Sastre zakten door het ijs. Ze eindigden op bijna drie minuten achterstand. Pieter Weening moest zoals verwacht zijn roze trui afstaan. Hij finishte op meer dan zes en een halve minuut.

Uitslag negende etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1. Alberto Contador Spa Sax 4:54.08
2. José Rujano Ven And +0.03
3. Stefano Garzelli Ita A&S +0.50
4. Vincenzo Nibali Ita Liq z.t.
5. Roman Kreuziger Tsj Ast z.t.
6. David Arroyo Spa Mov z.t.
7. Kanstantsin Sivtsov Wru HTC z.t.
8. Igor Anton ( Spa Eus +0.59
9. John Gadret Fra AG2 z.t.
10. Hubert Dupont Fra AG2 z.t.

Klassement na de negende etappe:

# Naam Land Ploeg Tijd
1. Alberto Contador Spa Sax 33:03.51
2. Kanstantsin Sivtsov Wru HTC +0.59
3. Christophe Le Mével Fra Gar +1.19
4. Vincenzo Nibali Ita Liq +1.21
5. Michele Scarponi Ita Lam +1.28
6. David Arroyo Spa Mov +1.37
7. Roman Kreuziger Tsj Ast +1.41
8. José Serpa Col And +1.47
9. Dario Cataldo Ita Qst +2.21
10. Matteo Carrara Ita Vac z.t.