'Aantal mensen met suikerziekte niet gestegen'

Redactie

Het aantal mensen met het type 2 diabetes in Nederland stijgt niet. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Esther van 't Riet van het VU medisch centrum in Amsterdam. Eerder dachten wetenschappers dat met de toename van overgewicht onder de bevolking ook het aantal mensen met diabetes type 2 zou toenemen.

Van 't Riet vergeleek gegevens uit bevolkingsonderzoek uit 1989 en 2006. In de studie uit 2006 werd onder meer gekeken of diabetes meer voorkomt als gevolg van de toename van overgewicht. Uit de vergelijking van de resultaten uit 1989 en 2006 bleek dat het aantal Nederlanders met diabetes gelijk was gebleven. In beide jaren gaat het om 8 procent van de bevolking op middelbare leeftijd.

Daarbij gaat het om mensen die dat zelf wel of niet weten. Uit het onderzoek blijkt dat bij meer mensen de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld. Tegelijk neemt het aantal mensen af dat deze ziekte heeft, maar het zelf niet weet. Zo is het totaal aantal mensen met al dan niet gediagnosticeerde diabetes type 2 gelijk gebleven.

Volgens Van 't Riet kan het aantal mensen met suikerziekte in de toekomst wel toenemen. "We zagen een stijging van het aantal mensen met licht verhoogde bloedsuikerwaarden, dit nam toe van 14 naar 18 procent. Omdat deze groep een hoog risico loopt om in de toekomst suikerziekte te krijgen, is het mogelijk dat het aantal mensen met suikerziekte in de toekomst zal toenemen."

Van 't Riet deed ook onderzoek naar overgewicht. Haar onderzoek toonde aan dat 20 procent van de mensen met overgewicht na zes jaar suikerziekte had ontwikkeld. Niet iedereen met overgewicht krijgt dus suikerziekte. Dit wordt ook bepaald door onder meer leeftijd en een verhoogde bloeddruk.