Amsterdamse terreurverdachte verwacht vrijspraak

Redactie

Een van de drie Nederlandse terreurverdachten die in november werden opgepakt in Amsterdam, verwacht dat hij wordt vrijgesproken en hoopt op excuses van de Belgische justitie. Dat zei hij woensdag in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Samir S. werd vorig jaar opgepakt met twee andere Amsterdammers, omdat ze deel uit zouden maken van een jihadistische terroristische groepering die een aanslag in België wilde plegen. Na hun aanhouding werden ze uitgeleverd aan België.

S. is inmiddels op borgtocht vrij en moet zich op een later tijdstip voor de rechtbank in België verantwoorden. Volgens hem is er maar een uitspraak mogelijk en dat is vrijspraak. "Ik ken niemand van die Belgische verdachten. Ik heb dat soort ideeën niet. Dus er was geen aanleiding om mij op te pakken", zegt hij in het programma.

De terreurverdachte is boos op de Belgische justitie en op de Nederlandse rechter, die hem volgens hem te makkelijk overleverde aan België. "Ik heb nu vijfenhalve maand vastgezeten. Er is nooit enig bewijs gevonden voor die belachelijke beschuldiging."

De aanhoudingen in Amsterdam vielen samen met arrestaties in Antwerpen en het Duitse Aken. De in totaal dertien verdachten hebben de Belgische, Nederlandse, Russische en Marokkaanse nationaliteit en zijn mannen van in de twintig en dertig. Het onderzoek leidde eerder in Spanje, Marokko en Saoedi-Arabië tot arrestaties.

Er zitten nu nog vier verdachten vast, onder wie twee Nederlanders.