'Honderden Hells Angels wekelijks op Leidseplein'

Mick (Philosocles)

De gemeente Amsterdam weigert de Hells Angels een nieuw onderkomen te bieden en wil ze definitief weg hebben uit de stad. De motorclub zegt echter nooit uit Amsterdam te zullen vertrekken en desnoods wekelijks met een paar honderd man op het Leidseplein af te zullen spreken.

Volgens de Hells Angels is hen in het verleden een nieuw clubhuis beloofd. De Amsterdamse rechtbank heeft woensdag een verzoek goedgekeurd om de betreffende voormalige wethouder die deze belofte zou hebben gedaan, te verhoren. De Angels hebben sinds de jaren 70 een clubhuis aan de H.J.E. Wenckebachweg, maar de gemeente heeft het bestemmingsplan van dit gebied gewijzigd waarop de motorclub op straffe van een forse dwangsom moest vertrekken. Dit besluit wordt aangevochten bij de rechter.

Onderdeel van het conflict is dat de Hells Angels in de loop der jaren steeds stukjes omliggend terrein erbij hebben genomen. Zo groeide het oorspronkelijk toebedeelde terrein uit van 590 tot ruim 5000 vierkante meter. De zogeheten Angels Place is al ruim 37 jaar in gebruik. Volgens de advocaat van de motorclub heeft de gemeente stelselmatig oude afspraken omtrent het gebruik van het huidige, en een eventueel nieuw clubhuis genegeerd.

De clubleden willen alleen van de Wenckebachweg vertrekken als er eerst een nieuw onderkomen wordt toegezegd: ze zijn bang dat een apart aangevraagde nieuwe vergunning zal worden geweigerd. De gemeente wil woningen in het gebied bouwen; op het huidige terrein van de Angels is een jachthaven voorzien.

"Ook al hebben we geen clubhuis, we blijven bestaan", aldus Harold Böhne, woordvoerder van de Stichting Hells Angels. "Dan spreken we met een paar honderd man af op het Leidseplein. Dat wil de gemeente ook niet. Daarom hebben we indertijd dat clubhuis gekregen."

Hells Angels (foto: ANP)
'Honderden Hells Angels wekelijks op Leidseplein'