'Informeer mensen over hun eigen persoonsgegevens'

Redactie

Overheden en bedrijven moeten mensen beter informeren over hoe zij met hun persoonsgegevens omgaan. Momenteel is het niet duidelijk wat er met de gegevens gebeurt, stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in zijn jaarverslag. Dit werd woensdag aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) overhandigd.

Volgens CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm zorgen technologische ontwikkelingen voor haast grenzeloze mogelijkheden voor de opslag en verwerking van gegevens. Daardoor kunnen mensen nauwelijks meer vat krijgen op wie die informatie bezit en wat ermee gebeurt. "Zelfs wie gebrand is op zijn privacy, heeft geen inzicht in het woud van alle gegevensverwerkingen", aldus Kohnstamm.

De waarborgen voor zorgvuldig gebruik van persoonsgegevens moeten worden aangescherpt, vindt hij. Zo zouden overheden en bedrijven mensen om toestemming moeten vragen voordat zij met persoonsgegevens aan de haal gaan. Ook moeten zij kunnen aantonen dat ze de informatie volgens de regels van de wet verzamelen en gebruiken.

Kohnstamm is blij dat het kabinet het CBP de bevoegdheid geeft om boetes uit te doelen als de privacywet wordt overtreden. Dit is een lang gekoesterde wens van Kohnstamm. "Een toezichthouder heeft tanden nodig", vindt hij.